• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 14 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 23 Iulie , 2012

Biblioteca de idei / Vârstele oraşului

Săpăturile arheologice ce se fac în aceste zile în vecinătatea Turnului Ştefan din Baia Mare suscită deja foarte serios interesul specialiştilor în domeniu. Zilele trecute pe şantier s-a permis accesul publicului, iar presa a putut să afle de la factorii responsabili chestiuni punctuale cu privire la proiectul de amenajare a zonei sau la importanţa cercetărilor demarate.

Conducători ai urbei, arheologi, arhitecţi, istorici au semnalat şi argumentat ideea că aceste descoperiri e posibil să crească „vârsta” oraşului cu cel puţin un secol.Dacă aşa va fi, Baia Mare ar putea să devină un oraş mai bătrân. E o chestiune paradoxală poate, dar oraşele europene de astăzi duc o adevărată luptă spre a se putea revendica din etaje istorice cât mai vechi. Spre exemplu, în faţa intrării principale a Palatului Hofburg, faima Imperiului austriac fiind reşedinţa suveranilor mai bine de 600 de ani, şi azi cea mai splendidă clădire vieneză, există un perimetru bine conservat din vechea cetate romană a Vienei – Vindobona. Aceasta a fost ridicată în secolul I al erei noastre, în vederea protejării graniţei Provinciei romane Pannonia. E drept că puţini dintre vizitatorii Palatului Imperial sunt atenţi la această zonă de „romanitate”, dar certificatul de atestare istorică există şi are putere de semnificare şi pecete de autentificare.

Aşadar, aşteptăm cu emoţie concluziile specialiştilor. Oraş medieval, cu atestare de la 1329 (Rivulus Dominarum), Baia Mare poate coborî cel puţin un etaj istoric pe scara timpului ceea ce-i poate creşte prestigiul diacronic.

 

P.S. De la „înălţimea” adâncimii mele istorice (m-am născut la Moigrad – Porolissum, municipiu roman, capitală a Provinciei Dacia Porolissensis din anul 124) urez oraşului meu Baia Mare să devină cât mai bătrân cu putinţă. Dacă romanii au supus Dacia pentru aurul acesteia, de ce n-ar fi ajuns cuceritorii lumii şi în bazinul aurifer al munţilor ce înconjoară azi Baia Mare?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.