• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 08 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 10 Februarie , 2017

Biblioteca de idei / „Un om cât o țară”

Am primit zilele trecute de la prietenul de o viață Dimitrie Poptămaș, din Târgu-Mureș, nr. XXVI al Almanahului Cultu­ral-Literar „Țara Fagilor”, editat de Societatea Culturală „Arboroasa” de la Cernăuți. Este, de fapt, cea mai de seamă publicație anuală a românilor nord-bucovineni, iar meritul principal al acestei lucrări de mare suflet îi aparține lui Dumitru Covalciuc.
Am preluat azi ca titlu pentru rubrica de față chiar primul articol al almanahului scris cu dragoste frățească de venerabilul intelectual ardelean, Dimitrie Poptămaș, președinte al Fundației Culturale „Vasile Netea” și redactor al acestor volume – „Țara Fagilor”, fost director zeci de ani la Biblioteca Județeană Mureș. Dar, totodată, am „luat” și această bună pildă de a oferi românilor adevărați o figură de intelectual clasic, care a așezat în propriul destin adevărata cumpănă a lucrurilor: întâi Neamul și apoi viața personală.
La 2 ianuarie a.c. Dumitru Covalciuc a împlinit 70 de ani. A frecventat filologia la Cernăuți, colaborând ca student la „Zorile Bucovinei” și radioul local. Hărțuit de autoritățile sovietice, va fi exilat la Baku, dar va reveni „acasă” în ur­ma unei lupte memorabile cu mai-marii Uniunii! După destrămarea Imperiul Roșu, pune bazele Societății de cultură ro­mânească „Mihai Eminescu” în Buco­vina și înființează și conduce Societatea culturală „Arboroasa”. I se datorează bunele colaborări cu Țara, cu intelectua­lii din Târgu-Mureș și, mai ales, scoaterea la lumină prin monumente a unor evenimente dureroase din istoria ro­mânească a zonei (Fântâna Albă, Ma­hala, Budineț ș.a.). A scris mult, a cules folclor, a înființat școli românești, a susținut spiritul bucovinean în multiple direcții emancipatoare. Dar și dacă ar fi rodit doar prin „Țara Fagilor”, tot ar putea fi considerat unul dintre „bărbații binemeritați ai Neamului Românesc din această parte de românime”.

„Țara Fagilor”, prin cele 26 de volume, constituie, în fapt, „cartea de aur” a Bucovinei înstrăinate. Iar patriotul adevărat Dumitru Covalciuc… „un om cât o țară”. Preluând titlul de la Dimitrie Poptămaș nu facem decât să subliniem încă o dată această comparație onorantă, care se potrivește, atât sărbătoritului Dumitru de la Cernăuți, cât și celuilalt Dimitrie de la Târgu-Mureș!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.