• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 14 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 1 August , 2012

Biblioteca de idei / Un nou centru multicultural!

A te lăsa inspirat de bunele practici ale altora este o metodă deosebit de onorabilă. A folosi modele atunci când ai de rezolvat o problemă socială e semn de maturitate şi bună orientare.

La Bistriţa există de mai bine de cinci ani Centrul Multicultural „Sinagoga”, condus de muzicologul Gavril Ţărmure. O instituţie croită să funcţioneze în spaţiile fostului lăcaş de cult evreiesc din localitate, care, datorită scăderii numărului credincioşilor, a rămas neutilizat. Am avut bucuria în preajma Crăciunului 2011 să fiu prezent în Sinagoga bistriţeană, la un concert de colinde susţinut de cei mai autentici performeri din zonă, în frunte cu Florin Săsărman, marele folkist al Ardealului, fost student la Baia Mare, de unde a şi început traiectoria sa de lansare. A fost un „regal” artistic, iar atmosfera de sinagogă părea decupată dintr-un film epocal.

În momentul acela, gândul m-a dus ţintă spre strada Someşului din Baia Mare, unde tronează falnic Sinagoga „noastră”. Edificată în anul 1885 în stil neobaroc transilvănean, Sinagoga a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Maramureş în anul 2004. O cunosc foarte bine pentru că, încă din 1977, când m-am stabilit în Baia Mare, printre primele lucruri pe care mi le-am „rezolvat” a fost să mă adresez Comunităţii evreieşti locale spre a mă abona la „Revista cultului mozaic”, o publicaţie mereu excelentă şi de mare folos celor ce se ocupă cu cercetarea istoriei culturii.

Nu ştiu dacă există o astfel de gândire în rândul celor ce diriguiesc azi comunitatea evreiască locală. Ştiu însă că exponenţii cultului mozaic au fost întotdeauna oameni deschişi spre lumina cunoaşterii şi buni cetăţeni. Ştiu ce contribuţie uriaşă au adus personalităţile acestei etnii de-a lungul istoriei noastre culturale. Şi mai ştiu ce datorii imense de ordin moral avem faţă de toţi cei care şi-au jertfit vieţile pe altarul culturii noastre.

În consecinţă, rubrica „Biblioteca de idei” lansează iniţiativa ca şi la Baia Mare, printr-un act legal convenit între Federaţia comunităţilor evreieşti şi conducerea Primăriei municipiului, să poată funcţiona în Sinagoga locală un astfel de centru multicultural precum cel de la Bistriţa. Ar fi un câştig important pentru toţi iubitorii de cultură din municipiu.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.