• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Joi , 15 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 8 Mai , 2012

Biblioteca de idei / Campionul digital al României

Uniunea Europeană şi-a stabilit campionii săi digitali. Ei sunt în număr de 27, câte unul pentru fiecare ţară. La propunerea Ministrului Comunicaţiilor din România, comisarul european pentru Agenda Digitală şi vicepreşedinte al Comisiei Europene, Neelie Kroes, l-a desemnat drept campion digital al României pe Paul-Andre Baran, coordonatorul Programului Biblionet. Pentru bibliotecile din România, aceasta este cea mai importantă recunoaştere publică a programelor realizate în ultimii ani pe linia alfabetizării digitale a populaţiei şi a instruirii bibliotecarilor, cu scopul de a oferi rapid şi corect informaţia de care au nevoie utilizatorii. Căci incluziunea digitală este cel mai important domeniu din cele opt direcţii de acţiune ale Agendei Digitale!

 

Dar cine este, de fapt, Paul-Andre Baran?

La ora actuală, fără nici o exagerare, El este cel mai mare prieten al bibliotecarilor din bibliotecile publice din România! Un american cu bască întoarsă, care vorbeşte româneşte în cele mai simpatice dezacorduri şi conjugări! De loc din Los Angeles, a venit în România în 1998 şi n-a mai plecat. Într-un fel miraculos, cum numai viaţa adevărată poate realiza, Paul s-a întors la glie! Căci tatăl său, român, bucureştean, s-a întâlnit cu mama sa în Polonia, şi apoi a plecat în S.U.A. Acelaşi tată l-a îndemnat şi pe Paul să-şi încerce „puterile intelectuale” în România. Iar aici s-a ivit ocazia de a coordona Programul Biblionet, iniţiat de către Fundaţia „Bill and Melinda Gates”, în cadrul general al acţiunilor Global Libraries. Căci, după Chile, Mexic, Vietnam, Botswana, a venit rândul unor ţări din Europa, şi astfel, România, alături de Letonia, Lituania, Polonia, Ucraina şi Bulgaria, a intrat în cel mai mare program mondial de modernizare a bibliotecilor publice. Recent s-a hotărât şi includerea Republicii Moldova!

Nu putem detalia în cuprinsul rubricii de faţă realizările Programului Biblionet, din lipsă de spaţiu. Dar putem induce o concluzie logică. Dacă Paul-Andre Baran este campionul digital al României, atunci campion digital judeţean nu poate fi decât... Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, care a implementat în judeţul Maramureş acest revoluţionar Program!

 

P.S. Iar ca joc al destinului, americanul campion digital al României s-a căsătorit cu o româncă!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.