• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 18 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 30 Aprilie , 2012

Biblioteca de idei / Spre lumina cunoaşterii

Prin Legea nr. 24 din 6 aprilie 1995 a fost reînfiinţată comuna Poienile Izei. Am avut privilegiul de a susţine cu argumente în faţa colegilor senatori această „necesitate administrativ – teritorială” iar ulterior de a pune în operă acest act normativ.După mai bine de 17 ani, cu ocazia deschiderii Biblionetului în incinta Bibliotecii Comunale, am regăsit enorm de multe lucruri schimbate în această mică aşezare, cu mai puţin de o mie de locuitori.

Oameni deosebit de harnici, buni păstrători ai tradiţiilor populare, poienarii stăpânesc aici, în inima Maramureşului, o oază de linişte. Cea mai mare avere este Biserica monument UNESCO, una din cele 8 din Maramureş protejate prin grija celui mai important for mondial de ştiinţă şi cultură. Pensiunile turistice sunt azi de ordinul zecilor, iar cei care vin o dată aici, revin mereu. A trecut prin sat şi Prinţul Charles, fără să fi fost anunţată vizita sa şi s-a bucurat de frumuseţea locului şi oamenilor.

Să fie oare întâmplător că de aici, din această fundătură de loc, s-au ridicat spre cele mai înalte culmi ale autenticităţii şi performanţei folclorice Florentina şi Petre Giurgi, Ioan Pop şi Fraţii Florea?! De peste deal, din Glod, au pornit să cucerească lumea Fraţii Petreuş. Mai de la vale, din Şieu... Cornelia şi Lupu Rednic...

Un sat mic din inima Maramureşului, care a avut frumosul obicei de a-şi „înălţa” coconii prin şcoli, spre lumina cunoaşterii. Iar azi, când statisticile spun că „rata de intelectualizare” este la Poienile Izei cea mai ridicată din zonă, oamenii de frunte ai comunei pun în practică strategii coerente de emancipare culturală.

Bibliotecă nu era. Dar s-a făcut. Câteva donaţii consistente (inclusiv de la subsemnatul) şi câteva achiziţii au constituit fondul de pornire. Acum Biblionetul aduce ceea ce nu poate să lipsească dintr-o „casă a cărţii”, - rapiditatea informaţiei. Drum bun oamenilor din Poienile Izei spre lumina cunoaşterii!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.