• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 1 Octombrie , 2012

Biblioteca de idei / Suntem şi noi din Carpaţii Răsăriteni!

În anul trecut, cu ocazia zilei internaţionale a muzeelor, s-a deschis la Sf. Gheorghe noua expoziţie permanentă a Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni. Instituţia aceasta este foarte importantă pentru Neamul Românesc! Poate că nici nu realizăm acum dimensiunile necesităţii şi evidenţei sale, dar viitorul i-ar putea oferi o mult mai mare anvergură şi un impact mai decisiv.

Spre a exemplifica cu un element de proporţii definitorii, vom aminti că în afara celor trei stabilimente (Expoziţia „Aşezarea preistorică Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetăţii”, Prima Şcoală Românească din Sf. Gheorghe şi Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci, comuna Vâlcele) muzeul desfăşoară cercetări arheologice în perimetrul sitului arheologic de la Băile Figa de lângă Beclean, şi cercetări etno-arheologice în judeţele Covasna, Harghita, Braşov, Bistriţa Năsăud.

Dacă amintim şi de proiectele de pedagogie muzeală, arheologie digitală şi spaţială, geoarheologie şi arheologie experimentală, digitizarea patrimoniului ecleziastic, formare profesională, de taberele arheologice pentru elevi, de partenerii ştiinţifici externi din Canada şi SUA avem încă un mănunchi de elemente care circumscriu o sferă de activitate exemplară şi extraordinară.

 

Am amintit toate acestea în contextul actual de idei în care pe tabla de valori culturale a naţiunii se discută mult prea mult despre Ţinutul Secuiesc. Înfiinţarea de către Ministerul Culturii a acestei instituţii muzeale nu e o replică, ci o reparaţie necesară. Dacă cercetările arheologice de la Dâmbul Cetăţii aduc informaţii preţioase pentru cunoaşterea culturilor preistorice Cucuteni – Ariuşd – Tripolie (mileniile V- IV î.e.n.) problema secuiască este mult mai „tânără”, căci aceasta se pune doar de câteva secole!

Unii se vor întreba ce legătură au aceste chestiuni cu noi, maramureşenii. Răspunsul este foarte simplu: „Suntem şi noi din Carpaţii Răsăriteni!” Dincolo sau dincoace de faptul că suntem români!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.