• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Miercuri , 19 Decembrie , 2012

Biblioteca de idei / Recensământul intelectualilor

Eu cred că în Baia Mare numărul intelectualilor este în scădere dramatică. Mi-a dovedit-o Săptămâna Caragiale, desfăşurată în intervalul 2-9 decembrie a.c. Mi-am propus să număr, spre exemplu, câţi profesori de română au participat la un eveniment unic în ţară.

Da, unic în ţară, pentru că nici un teatru din România nu şi-a propus un astfel de „festival” pentru un spirit tutelar al culturii române. Nici măcar Teatrul Naţional „Ion Luca Caragiale” din Bucureşti, prima scenă a ţării. A fost prezent, cu un recital „Eminescu”, Ion Caramitru şi, cu un recital inedit „Damele lui Caragiale”, marea actriţă Ioana Blaga Frunzescu, de la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, oraşul cu cel mai mare festival de teatru din lume! S-au jucat „O scrisoare pierdută”, „O noapte furtunoasă”, „Conu’ Leonida faţă cu reacţiunea”, „D’ale carnavalului”, „Năpasta”, au fost lansări de cărţi, expoziţii, „fantezii” ...

În zadar toate acestea, în raport cu „apetitul” cultural al intelectualilor băimăreni şi maramureşeni ... Am distins printre spectatori 2-3 profesori de română, dar şi aceştia din rândul ... pensionarilor. N-am văzut nici un universitar. Am zărit şi câte un cenaclist, oameni aplecaţi spre literatură prin pasiunea lor fierbinte, dar distanţaţi de teatru din nu se ştie care motiv. Avem zeci de jurnalişti care dau lecţii de viaţă în toate domeniile. Nu i-am zărit decât pe cei trimişi în misiune să filmeze sau să scrie. Unul sau doi! N-am văzut „vedetele” politice pentru că era campanie electorală! Sau poate şi pentru că „lumea lui Caragiale” conţine prea multe „trimiteri” la vremurile de azi ...

Vrem să facem la Baia Mare, la Teatrul Municipal, o nouă „construcţie instituţională”. S-a reînfiinţat Secţia de revistă, se aduc forţe artistice proaspete, suntem mai aproape de presa centrală de specialitate, care a fost prezentă la „eveniment”, există un spirit nou în rândul actorilor, al corpului tehnic şi administrativ ş.a.m.d.

Dar rămâne întrebarea cardinală: „Pentru cine toate acestea?”

Răspuns există. Pentru public. Dar oare unde ne sunt intelectualii? Căci ei ar trebui să fie partea cea mai consistentă din AUDITORIUM!

 

...Acesta este motivul pentru care cer să se facă un recensământ al intelectualilor. Poate aflăm adevărul!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.