• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 13 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Sambătă , 13 August , 2016

Biblioteca de idei / Pentru o bună carte de identitate locală

Străbat Ţara în lung şi-n lat în interes cultural. O întâlnire literară, un colocviu, un simpozion, o cercetare istorică … Şi nu pot scăpa de un „complex al ziaristului”, acela de a amesteca mereu amintirile cu visurile.

La Glod, în Maramureş, crâmpeiele de memorie, având drept chip central pe profesorul Mihai Pop, se amestecă intim cu dorinţa de a vedea ridicat aici un semn devoţional din partea comunităţii. La Lemniu, în Sălajul natal, satul îşi dizolvă istoria în neputinţe contemporane, iar Vasile Avram, din cetatea sa cerească, încărcată cu filosofiile existenţei, încearcă să ne înveţe că profunzimile nu pot fi înlocuite cu „promoţii” hermesiene. Marele actor şi orator public Dorel Vişan poate încă sluji Neamul, şi o face cu mult rost, înţelept, în toate direcţiile firii şi vieţuirii, dar la Tăuşeni rolurile de ţăran nu mai au căutare peste satul biruit de plecările în lume.

Stau şi mă gândesc ce vremuri de tumult am trăit din copilărie şi până la maturitate şi cum se uscă acum şi amintirile din noi. Ce viaţă şcolară, ce elan tineresc, ce emulaţie vibrantă … şi toate s-au încrustat pe răboj, fără socoteala aritmetică a paşilor înainte, dar cu convingerea că în acest fel ne-am trăit Timpul şi ne-am respectat Locul!

Iar din acest amestec de amintiri şi vise vine şi ideea de a pecetlui satele noastre cu „oglinzi reflectoare”, din care să rezulte informaţiile stricte pentru a putea cuprinde Totul în „părţi esenţiale”. Spre exemplu, într-un (ipotetic!) sat PONOARE, datele ar putea fi: atestat arheologic în urmă cu 7.200 de ani şi epigrafic la 1291. Perioada de glorie, între 7.000 – 6.500. Vieţuitori: 840. Eroi căzuţi în războaie: 27. Veterani de război: 4. Biserică monument U.N.E.S.C.O.: Personalităţi de nivel naţional: Ion T., Gheorghe B., Titus L. Altitudine medie: 485 m. Altitudine maximă: Vf. Pietrosul 946 m. În prezent aparţine de comuna Răzorul, judeţul Someş. Locuri de vizitat: Stânca Singuratică de pe Valea Peştilor, Izbucul Albastru, Peştera Cornişoara (480 m), Terenul de vânătoare „Lunca Verde” etc.

 

La ce bun un astfel de panou?! Dacă toţi avem o „carte de identitate”, de ce n-ar avea şi satele noastre aşa ceva?! Nu doar punctele de mare interes turistic, ci chiar toate aşezările. Iar ideea, oricât ar părea de ieşită din comun, ar putea constitui cu adevărat un „inventar” şi un „recensământ” totodată. Căci ce folos de statistici, dacă ele zac în tratate, în loc să servească spre informare şi formare?

 

Drumul cunoaşterii are nevoie şi de o astfel de idee. Ofer cadou câte O SUTĂ DE CĂRŢI tuturor celor ce vor prelua această IDEE de la BIBLIOTECA DE IDEI şi o vor pune în practică. Atâta pot eu, ziaristul neostoit, şi colegii mei de la „Gazeta de Maramureş”. Să scriem despre lucrurile ce merită atenţie şi să atragem atenţia spre lucruri… ce ar trebui să existe! Vorba lui Protagoras: „Omul este măsura tuturor lucrurilor … A celor ce sunt despre cum sunt … A celor ce vor fi … despre cum ar trebui să fie!”.

 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.