• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 14 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Iulie , 2012

Biblioteca de idei / „Patriarhul tinereţii noastre”

Valoarea unui om poate fi dată, printre altele, şi de numărul şi calitatea definiţiilor atribuite acestuia pentru performanţele vieţii sale. Mai ales atunci când e vorba de plecarea definitivă spre ceruri a sufletului unui seamăn, fiecare găseşte mai potrivită câte o sintagmă despre care crede că este mai elocventă, mai cuprinzătoare.

 

Aşa a fost situaţia şi zilele trecute, când l-am condus pe ultimul drum pe renumitul profesor universitar Gheorghe Pop. S-au scris elogii prin ziarele locale, s-au rostit panegirice la ceremonia funerară, au fost transmise mesaje interpersonale, s-au comunicat verbal sentimente, toate într-o manieră ieşită din haina lucrurilor comune. Pentru unii, Gheorghe Pop a rămas „profesorul”, simplu şi cuprinzător, pentru alţii expresia umană cea mai potrivită a profilului public de tip „magister dixit”. Unii îl gratulează cu definiţia de „mentor”, alţii de „creator al învăţământului superior băimărean”. Şi tot aşa, în alternanţe conjunctive, lipsite de opoziţii în sensuri: cărturar – părinte spiritual, rectorul rectorilor – academicianul spiritualităţii maramureşene, spiritul lucid – naţionalistul profund, figură istorică – omul unic, dascălul de suflet şi simţire românească – căutătorul de comori culturale, lingvistul eminent – apostol al neamului ş.a.m.d.

Cel mai minunat lucru mi s-a părut a fi competiţia dintre noi, „epigonii” lui Gheorghe Pop, pentru a declara public marea dragoste ce i-am purtat-o. Dar nu ne-am făcut decât datoria, ar trebui să spunem, pentru că acest spirit uriaş, ce ne-a marcat existenţa, a reuşit nu doar performanţa de a ne iubi pe toţi, ci şi aceea de a nu ne mai tulbura unii pe alţii cu invidii şi rivalităţi, adversităţi şi pertractări nocive, animozităţi şi duşmănii culturale, polemici sterile sau gratuităţi excesive ...

 
P.S. Iată ce mesaj am primit în timpul ceremoniei de înmormântare de la fostul student, Ion Pop, azi cel mai mare poet român în viaţă, IOAN S. POP, discipol al domnului profesor (şi al meu!): „Dragă Teodor, am aflat abia acum, de la domnul Bozga, de plecarea dintre noi a iubitului nostru profesor şi a marelui Gheorghe Pop. O lacrimă de neuscat şi o amintire de neuitat pentru patriarhul tinereţii noastre. Cu nesfârşit regret!”Deci încă o definiţie în catastif: „patriarhul tinereţii noastre”!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.