Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / O nouă formulă de lectură
Recenta apariţie din Integrala Steinhardt – Convorbiri cu Zaharia Sângerozan şi Nicolae Băciuţ – aduce în prim-plan o nouă modalitate de a pătrunde în opera marelui exponent al literaturii române în general şi al elitelor noastre în special. Dar şi o nouă formulă de lectură, pe care am experimentat-o şi o recomand, mai ales celor care n-au răbdare să citească o carte da capo al fine.
Începi, spre exemplu, cu Indicele de nume. Am luat la frunzărit paginile de la acest „capitol” şi m-am oprit la... Gamaliel. Este citat la pagina 195, într-un context în care Steinhardt îşi clarifică poziţia sa faţă de Cioran şi cu privire la ... Apostolul Pavel. Se ştie că înainte de a primi „lumina damaschină” şi „mesajul de cuprindere în opera lui Hristos” Saul din Tars făcea parte din Gruparea Fariseilor, iar Gamaliel i-a fost chiar „magistru”. De asemenea, e de reţinut rolul pe care „l-a jucat” acest Gamaliel („un învăţător al Legii”) pe vremea în care ucenicii Domnului îi continuau opera „vorbind în numele Său”. Au fost luaţi de „păzitorii Legii” şi duşi înaintea Sinedriului, „organ” care le-a interzis să mai vorbească „în acest nume”! Atunci, menţionează Scriptura la Faptele Apostolilor, a luat cuvântul acest Gamaliel, care a rostit câteva vorbe absolut remarcabile, de o fineţe logică şi metafizică, aptă să străbată veacurile: „Dacă oamenii aceştia vorbesc de la oameni, învăţătura lor se va pierde. În schimb, dacă învăţătura lor este de la Dumnezeu, n-o veţi putea opri!” (n.n. - citat din memorie, ajustată în timp cu mai multe formule de diortosire a Sfintelor Scripturi!)
Aşadar, recapitulând, evidenţiez noua formulă de lectură. Porneşti de la „Indici de nume”, optezi pentru cel mai drag (n.n. – aşa cum îmi este mie Gamaliel!) şi dezvolţi de aici citatele, în conformitate cu „trimiterile” folosite de autor. În felul acesta, lectura nu e o citire, ci chiar o „aprofundare” sau un „studiu”. La cât mai multe astfel de lecturi, stimaţi cititori ai rândurilor de faţă! Şi nu uitaţi: cărţile lui N. Steinhardt sunt aducătoare de multă lumină sufletească!