• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 15 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 17 Februarie , 2015

Biblioteca de idei / O frumoasă Familie a Artei Româneşti

Pornesc la drum, în încercarea de a face o subliniere publică precum cea din titlu – „O frumoasă Familie a Artei Româneşti”, şi nu ştiu de unde să încep. Mă tentează să circumscriu lucrurile în regim diacronic, dar, parcă tot mai interesantă ar fi o oglindire prin ceilalţi. Deci, mă las flatat, ca băimărean, de o apreciere semnată de acad. Răzvan Theodorescu, prieten al artelor, dar şi al nostru:

„Recunoaştem în opera artistei Zoe Vida Porumb talent, cultură, fantezie, gust desăvârşit şi o deplină maturitate care o fac distinctă şi distinsă pe această Doamnă a artei româneşti”.

„Doamna” artei româneşti s-a născut la 2 noiembrie 1948, la Baia Mare, fiind cel de-al doilea copil al profesoarei de pian Ecaterina Vida, primul director al nou-înfiinţatei Biblioteci Regionale Maramureş, şi al renumitului sculptor Gheza Vida. Bunica Doamnei Zoe a fost, de asemenea, pianistă şi elevă a lui Béla Bartók, iar bunicul Géza Kádár, un pictor băimărean de renume, care, printre alte lucrări, ne-a lăsat moştenire şi o parte din fresca Bisericii lui Lucaciu de la Şişeşti.

Fratele Doamnei Zoe, Gheorghe Vida, este critic şi istoric de artă, iar soţul Doamnei Zoe, cu care s-a căsătorit în 1974, este academicianul Marius Porumb, unul dintre cei mai mari specialişti români în istoria artei, în prezent director al Institutului de Arheologie şi Istoria Artei Cluj-Napoca al Academiei Române.

Dacă adunăm la reperele de creaţie ale Marelui Gheza Vida pe cele ale fiicei sale Zoe, cu zeci de expoziţii în ţară şi în străinătate şi la acestea adăugăm opera cultural-istorică (albume, studii, monografii etc.) a Magnificenţei Sale acad. Marius Porumb, avem nevoie de un volum consistent, de câteva sute de pagini, şi toate acestea s-ar putea aşeza sub genericul atât de simplu, de exact şi de adevărat: O FRUMOASĂ FAMILIE A ARTEI ROMÂNEŞTI.

 

P.S. Când scriu aceste însemnări, mă gândesc şi la donaţia făcută de Familia Zoe şi Marius Porumb oraşului Baia Mare (creaţiile şi elementele de atelier ale lui Gheza Vida), dar şi la consistentele donaţii pe care le-a făcut şi le face această distinsă familie Bibliotecii pe care o conduc, unde se profilează, cu fiecare DAR, câte o părticică dintr-o viitoare importantă Bibliotecă de Artă Băimăreană, pe măsura calităţii exemplarelor donate, care, dacă o ţinem în acest ritm, s-ar putea să rivalizeze cu alte „fonduri universitare” de acest gen! Şi dacă aşa va fi, atunci, alături de Albumul celor 120 de ani de Şcoală de pictură la Baia Mare, s-ar putea să sărbătorim evenimentul din 2016 şi cu o nouă bibliotecă de profil!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.