Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / Noi procese cognologice!
Dintr-o sursă demnă de încredere, am aflat că ziarul New York Times publică într-o săptămână mai multe informații decât „a primit” un trăitor pe Pământ din secolul al XVIII-lea pe toată durata vieții.
E foarte posibil să fie așa, deoarece INFORMAȚIA a intrat în zilele noastre pe un trend de ascensiune care șochează cu adevărat. Cartea „Șocul viitorului”, pe care o citeam cu nesaț în urmă cu câteva zeci de ani, s-a împlinit pe deplin la acest capitol. Mai mult, unii dintre „experții” din domeniu apreciază că în prezent cunoștințele noastre sunt dublate la fiecare doi ani! ... Iar în 2021 se vor dubla la fiecare trei zile!
Uimitor prin proporții, dar mai ales prin consecințe! Principala întrebare care se pune este cea referitoare nu la gestionarea acestor „volume” uriașe de informații, ci, mai ales, cu privire la asumare și asimilare. Cum va fi posibil ca entitățile ce se ocupă cu „educarea”, „modelarea” și „performarea” să poată funcționa în parametri normali?!
E foarte posibil ca „volumele” de informații să se organizeze special ca o „afacere comunitară gratuită”, așa precum sunt acum unele biblioteci și unele baze de date. Intră în rol „densificarea”, „specificarea” și „clasificarea”, aduse în existență prin revoluție digitală. Asta pentru domeniul „ofertei”, unde vor rezista doar cei adaptați de pe acum la aceste procese cognologice. Dar cum vor arăta manualele școlare (chiar digitale!), în condițiile în care, în medie, informațiile... SE VOR DUBLA LA FIECARE TREI ZILE?
Întrebarea n-are azi un răspuns, dar îl va avea cât de curând, prin schimbările de paradigmă ce vor fi făcute.
Abia din acel moment vom pricepe cu adevărat sensul expresiei divine de autoidentificare, întâlnit în Sfintele Scripturi – „Eu sunt Cel Ce Sunt!”. Informația va fi atât de evidentă și se va insinua atât de ușor în intimitățile umane, încât aceste aspecte nici măcar nu vor mai îngrijora pe nimeni. Atâta doar că distanța dintre „cei ce știu” și „cei ce nu știu” nu se va mai măsura în trepte socratice („știu că știu”, „știu că nu știu”, „nu știu că știu”, „nu știu că nu știu”), ci în trepte einsteiniene. Căci Einstein a fost primul care a șocat cu teoria sa privind pe cei doi gemeni, unul care trăiește pe Pământ – îmbătrânind cu 20 de ani și celălalt care călătorește în Univers cu o viteză apropiată de viteza luminii – rămânând mai tânăr cu aproape 20 de ani! Teoria aceasta este singura din toată știința contemporană care deschide un univers de înțelegere și interpretare pentru noile procese cognologice ce bat deja la poarta existenței noastre! Cei ce vom trăi, vom vedea și, probabil, că vom și înțelege!