Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / Nevoia de sinteze şi… Sinteza!
E foarte clar că societatea actuală a intrat într-o uriaşă derivă. Se vorbeşte de lipsa reperelor, dar orice element care s-ar putea constitui într-un „reper” pentru „soliditate socială” este urgent aruncat „peste bord” sau într-un negru derizoriu.
Se vorbeşte despre lipsa modelelor, dar când ele sunt în istoria noastră, fie nu o învăţăm, fie acceptăm „falseturile” venite din marginile ştiinţei. Iar când unele sunt chiar lângă noi, cu niciun preţ nu le putem accepta ca „modele”, găsindu-le mereu infirmităţi sau terfelindu-le cu o uşurinţă demnă de cele mai mizerabile gesturi umane.
Televiziunile au ocupat cea mai mare parte a spaţiului public, dar devenirea lor a însemnat trecerea de la teleperdele, telesurcele sau telesaltele, la telenovele, telemanele şi, azi, telepubele. Celelalte „modernităţi” (internetul, facebook-ul) constituie surogate false pentru comunicarea reală.
Sociologul Vasile Dâncu, foarte probabil cel mai important discipol al marelui sociolog clujean Ion Almaş, ne face bucuria să scoată pe piaţă (nr. 1 decembrie 2013 – ianuarie 2014) un prim număr dintr-o revistă de analiză sociologică SINTEZA, ceea ce seamănă în contextul actual cu o ieşire din „negura zilei”.
Iar ca „Argument” pentru întreprinderea sa aduce: „Iluzia transparenţei şi a falsului consens”, „Sentimentul lipsei de direcţie şi neîncredere”, „Regresia spre gândire magică şi idolatrie”, „Lipsa reflecţiei orientate spre viitor şi pierderea imaginaţiei sociologice”, „Acţiunea comună nu beneficiază de un creier colectiv”, „Psihoze colective şi sindromul impostorului”, „Spaţiul public tot mai plin de falşi analişti”.
Ştiindu-l foarte bine pe prietenul meu şi al maramureşenilor, de loc din Runcu Salvei, unde de curând am pus bazele unei importante biblioteci, vă recomand SINTEZA sa spre bună lectură, aducătoare de luciditate şi viziune sănătoasă. Căci nevoia de sinteze creşte într-o societate atât de marcată de simptome critice!