Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / Nevoia de repere identitare
Reperele identitare sunt cele mai importante elemente ce caracterizează o comunitate etnică şi care, prin specificul lor, sunt apte să străbată timpurile şi epocile istorice pentru a „glăsui” despre oameni, civilizaţie, limbă, cultură, tradiţii etc. Altfel spus, aceste repere, regăsite concret în artefacte, edificii, documente, fotografii, cărţi etc. constituie structuri intime ale unui ADN colectiv.
Nevoia de repere identitare se simte mai ales atunci când o comunitate este „strâmtorată”. Este şi cazul românilor din Covasna şi Harghita, iar trimiterea mea vizează chiar menţionarea lucrării cu acest titlu apărută sub coordonarea lui Ioan Lăcătuşu şi Erich-Mihail Broanăr la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe.
O remarcabilă cercetătoare a arhivelor ASTRA de la Sibiu, Ana Grama, a descris cel mai bine situaţia din zona Carpaţilor de Curbură: „Românii din sud-estul Transilvaniei au câştigat bătălia cu timpul istoric şi cu neprietenii... existând”. Este o formulare încărcată de adevăr şi aducătoare de soluţii. Cartea menţionată încununează un „lanţ trofic” de lucrări cu specific şi care dovedesc nu numai cine sunt băştinaşii, autohtonii, dar mai ales cum aceşti „minoritari în propria patrie” înţeleg să clădească o civilizaţie românească demnă, în ciuda miilor de piedici aşezate în cale.
„Crâmpeie istorice”, „Din patrimoniul cultural-etnologic”, „Repere identitare româneşti”, „Personalităţi ale ştiinţei, culturii şi spiritualităţii româneşti”, „Sinteză documentară referitoare la istoria şi cultura românilor din Covasna şi Harghita” – constituie, prin succesiunea de informaţii, argumente, bibliografii, imagini, referinţe etc., un adevărat instrument de cercetare şi orientare, un corpus maximus de documente şi evidenţe care devine astfel un fond de tezaur unic şi inalienabil.
Fiecare regiune cu specific zonal ar avea nevoie de o astfel de enciclopedie identitară. Un fel de monografie de tip superior, cu valenţe academice evidente.
De câte ori particip la evenimentele româneşti din acest spaţiu al culturii române le mărturisesc confraţilor că mă simt trăind biblic în perimetrul tematic al „faptelor apostolilor” şi sub semnul învăţăturilor lui Gamaliel! Cine citeşte să înţeleagă!