Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / Livada lui George Pop de Băseşti
Consiliul Local şi primarul comunei Băseşti, prof. Ioan Călăuz, mi-au oferit, de Ziua comemorativă a lui George Pop de Băseşti, titlul de cetăţean de onoare. Am spus-o şi pe scenă şi mărturisesc şi aici în scris. Nu cred că merit această mare „cinste”, dacă ţin cont de faptele mele întru „cinstirea” lui Badea George – Bătrânul Naţiei.
Dar cum o astfel de diplomă nu se poate refuza şi cum „cetăţenii de onoare” pot adresa propuneri, observaţii, întâmpinări care devin „obligatorii” pentru legislativul şi executivul local, vin şi eu cu o idee la... Biblioteca de idei. O idee izvorâtă din neputinţele agricole locale ale ultimilor ani.
La Băseşti a funcţionat şi o Fermă IAS, cu o livadă extrem de frumoasă. Nu ştiu cum a ajuns atât de părăginită, dar o livadă nouă ar putea fi şi o formă nouă de „asociere”. Există încă la Băseşti, pe lângă multă istorie, şi mult suflet. Iar Badea George, sub egida ASTREI, a folosit toate modelele de învăţare şi emancipare cunoscute la acea vreme. Inclusiv a scris materiale prin care i-a învăţat pe ţărani să lucreze eficient pământul.
Deci, aştept ca la Băseşti să se întemeieze Livada lui George Pop de Băseşti, în care fiecare regiune Românească, însufleţită de un imbold tematic, să poată planta ceea ce doreşte din propriul fond genetic. Merii de la Domneşti, prunii de la Bistriţa, perii de la Remetea ş.a.m.d. Personal abia aştept perimetrul, spre a planta 100 de puieţi de cireş de la Cireşoaia! Şi lista rămâne deschisă oricărui propunător. Inclusiv celui mai mare Mecena local, Valer Blidar de Odeşti, mare industriaş ardelean, dar şi mare urmaş, al celui mai mare luptător anticomunist din Transilvania, Vasile Blidar. Cred că prin astfel de fapte vom putea să creştem cu adevărat unii în ochii altora, chiar şi la capitolul „onoare”!