• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 11 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 Mai , 2013

Biblioteca de idei / Lecţie bulgară

Marii diriguitori ai turismului românesc din ultimii douăzeci de ani încearcă tot felul de reţete pentru a face din „ţărişoara” noastră o „ţară turistică”.

În acest scop adună la un loc experienţe austriece, elveţiene, italiene, franţuzeşti, germane ş.a.m.d, în urma cărora rezultatele sunt foarte modeste. Şi când te gândeşti că lângă noi, imediat după ce trecem graniţa, găsim exemple cu nemiluita.

Deoarece am fost mereu aşezaţi în tandem cu Bulgaria, cel mai simplu ar fi fost să vedem ce e demn de luat ca model de la „urmaşii tracilor”.

Nu voi aborda aici şi acum „lecţia bulgară” a turismului „de litoral”, ci mă voi referi la câteva lucruri simple, dar foarte grăitoare în felul lor.

Marea cetate medievală a ţarilor vlaho-bulgari de la Veliko Târnovo şi oraşul acesta „istoric” minunat oferă turiştilor vestigii bine conservate, dar şi condiţii de a parcurge uşor „drumul cunoaşterii”. Centrul de informare, chioşcurile de suveniruri, atelierele meşteşugăreşti, dar mai ales Festivalul internaţional de folclor care are statutul de Festival CIOFF (Consiliul Internaţional al Organizaţiilor de Festivaluri Folclorice şi Artă Tradiţională al UNESCO), Eco-festivalul pentru artă fotografică, pictură pentru copii, fotografie şi reportaje jurnalistice, Festivalul „Balkan Folk”, cu peste 10.000 de artişti prezenţi anual sunt doar câteva elemente care dau anvergură şi ţinută unei prestigioase comunităţi urbane, clasificată deja în primele 10 cele mai vizitate localităţi din Europa de Est.

 

Aceasta este situaţia analizată la general. În detaliu însă lucrurile sunt şi mai spectaculoase. Vânzătorii din magazine „prind a vorbi” şi ... româneşte, cei din chioşcuri cu materiale de expresie locală vând evident în leva, moneda locală, dar nu scapă „ocazia” de a primi şi euro, şi dolari, şi ... „lei româneşti”. Iar ca un capac la toate, ghidurile, atlasele, hărţile sunt tipărite şi în limba română!

Să ne mirăm şi să învăţăm din asta! Să ne minunăm şi să considerăm aceste exemple ca pe o nouă „lecţie bulgară”!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.