• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 27 August , 2012

Biblioteca de idei / Lecţia lui Aurel David

De Sfântă Mărie Mare, la Cheud, în Sălaj, s-a lansat monografia satului. O lucrare monumentală, cu peste 560 de pagini, densă, coerentă şi deosebit de frumoasă. Autor: Aurel V. David, fiu al satului, fost ofiţer „de pază” al lui Ceauşescu până în ‘89 şi, în ultimii ani, renumit profesor la „Academia de Informaţii”.

 

Din satul acesta, în care oamenii sunt foarte uniţi şi solidari, au plecat în lume mulţi intelectuali. Iată că destinul a ales pe cel mai vrednic să se „informeze” şi să ofere cea mai reuşită „carte de identitate” pentru comunitate. O lucrare structurată pe elementele fireşti ale unei „monografii istorice”, în legătură permanentă cu istoria Ţării Silvaniei, dar şi în conexiune cu evoluţiile din Transilvania. Prefaţa este semnată de cunoscutul cercetător clujean Vasile Lechinţan, iar postfaţa de renumita cântăreaţă Angela Buciu, fiică a Cheudului.

Am adus aceste câteva „date” la rubrica de faţă tocmai pentru că la Cheud au lipsit „oficialităţile” Sălajului, fiind „reprezentat” excelent Maramureşul. Angela Buciu, dr. Ioan Marchiş, col. Mihai Cozma şi subsemnatul am făcut „oficiile” de luare sub tutelă a acestui sat „din Ţara Silvaniei”. Nu e o glumă! Din Cheud, ani la rând, ca de altfel din toată comuna Năpradea, au gravitat spre Baia Mare mulţimi de „oameni ai muncii” sau de „căutători de destine”. Se făcea naveta cu autobuzul Minei Săsar sau pe jos la Benesat şi apoi cu trenul. Prezenţa noastră a fost de fapt un gest de prietenie şi „bună vecinătate”. Dar şi o formulă de politeţe pentru „lecţia” pe care a dat-o Aurel David.Un om „ridicat” din popor până la demnităţi „populare” mari, care nu uită de baştină şi problemele acestora.

A ridicat un monument, a scris o monografie, vrea să amenajeze un muzeu ... Şi se simte „dator” încă faţă de satul care i-a dat frumuseţe copilăriei! Satul care îl primeşte cu căldura sufletului îmbucurat de fericire comunitară.

 

Lecţia lui Aurel David poate fi de folos tuturor fiilor din satele noastre, mai ales din acele sate care n-au monumente, monografie, muzeu, bibliotecă ...!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.