Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / La Ardud, foarte aproape de Maramureş
La finalul săptămânii trecute au fost organizate mai multe manifestări culturale. Mi-ar fi plăcut să pot participa la fiecare în parte, dar în acest regim concurenţial a trebuit să aleg. Selecţiile sunt, de obicei, subiective, dar am decis să „sărbătoresc” împreună cu organizatorii din oraşul Ardud, judeţul Satu Mare, pentru că aici „semnificanţii” erau, vectorial, cardinal şi anvergural, mai importanţi: peste 800 de ani de atestare documentară (1215) şi 400 de ani în lumina lui William Shakespeare. La acestea se adaugă faptul că această „cetate” a aparţinut Drăgoşeştilor, şi acest aspect devine „dominant”!
Primar: Ovidiu-Marius Duma, de loc din Vişeu de Sus. Director artistic Liviu Pancu din Târgu-Mureş. Printre organizatori: Ştefan Berci, originar din Sighetul Marmaţiei. Iar personajul care pune în relaţie „istoria popoarelor” cu „istoria literaturii universale” este Johannes Banfi Huniades, cel care a avut privilegiul ca, într-o viaţă scurtă, să parcurgă trasee umaniste lungi, de-a lungul şi de-a latul continentului, în căutarea marilor adevăruri. Influenţa sa asupra lui William Shakespeare este puţin cunoscută, dar romanul în pregătire tipografică În umbra lui Shakespeare, semnat de băimăreanul Walter Ubelhart, va clarifica multe taine istorice. Taine ce se întind pe trasee geografice complicate, din care nu lipsesc: Baia Mare, Ardud, Praga, Londra…
S-a lansat şi cartea Sinoadele de la Ardud (1545-1555), realizată de Ştefan Berci şi Rodica Berci şi apărută la Editura Maria Montessori din Baia Mare (redactor de carte şi prefaţator dr. Nicoară Mihali), care deschide o nouă perspectivă hermeneutică în legătură cu influenţa acestor „sinoade” asupra vieţii religioase şi culturale din Transilvania Nordică. Iar un efect al primului Sinod de la Ardud a fost chiar înfiinţarea şcolii evanghelice reformate superioare de la Baia Mare (Schola Rivulina). În cele două secole de funcţionare (1547-1755), aici au fost pregătiţi peste o mie de intelectuali de prestigiu, inclusiv români.
Cei mai cunoscuţi reformatori şi umanişti din nord-vestul Transilvaniei au fost Kopácsi István din Ardud („chemat” la misiune de locuitorii din Baia Mare şi organizator al primului Conciliu) şi Ioan Sylvester din Seini, cel care l-a avut ca profesor şi mentor pe însuşi Luther! Iată câte relaţii şi conotaţii pot fi decriptate, chiar şi sumar, din istoriile brodate cu migală la Ardud, această cetate culturală „maramureşeană”!