• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 05 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 20 Noiembrie , 2020

Biblioteca de idei. Iubite binefăcător!*

Din pământul Sibiului, mereu bogat în rodiri spirituale, ni s-a trimis, prin bunăvoința vredni­cului de prietenie Ion Onuc Nemeș, cartea „Asociațiunea ASTRA, recuperarea unei Me­morii culturale. I. Întemeietorii”, semnată de Sorana Maier și Pr. Constantin Necula și apărută cu sprijinul Primăriei Sibiu (primar Astrid Cora Fodor) la Editura Eikon din București.
Pentru mine, care m-am îmbo­gățit din pruncie cu universuri de trăire cibiniene, (părinții locuind în refugiu timp de cinci ani la Cisnădie), descoperirea (după 1990!) a Fenomenului Cul­tural ASTRA a constituit semn de marcă înregistrată.
Mi-am schimbat și domeniul de cercetare doctorală, am renunțat și la multe privilegii politice și am buchisit tot ce am găsit – istorie, contexte, conexiuni, per­for­manțe, continuități con­­tem­porane etc.
În 2008 mi-am susținut teza de doctorat cu tema „Limba româ­nă și cultivarea ei în preo­cupările ASTREI”. În anul următor a văzut lumina tiparului, iar în 2011 a fost gratulată de Academia Română cu Premiul „Ion Petrovici”. N-am scris aceste detalii spre a-mi mân­gâia orgoliile, ci pentru
a-mi înțelege dragostea aproape „nebună” (în sensul figurativ indus și impus de Apostolul Pavel) pentru un segment de istorie românească ce ne-a ajutat să ne ridicăm la orizontul de lumină al vremurilor.
Și astăzi formula de rugăciune „Ferește-ne, Doamne, de condamnarea la noapte!” rămâne valabilă pentru că analfabe­tismul contemporan s-a replicat în va­riante de obs­cu­ran­tism feroce, insinuate mult mai larg în mulțimile de oameni debusolați chiar de plus-cultură!
N-am spus „Mulțumim frumos!” imediat după primire, deși gratitudinea este o atitudine civilizată oricând. Am parcurs întâi volumul, l-am savurat,
i-am surprins reperele esențiale și am trăit întâi de toate sentimentul mirării, în fața variantei alese, mult mai sistemică și mai comprehensivă. Iar biografismul ca orientare esențială a istoricității mi-a mărit coeficientul de satisfacție evocativă, pentru simplul motiv că… personalitățile fac istoria, iar prestația lor este parte a bine­cuvântărilor pe care Dumnezeu le revarsă peste oameni, mai ales în momentele de cumpănă.
Ardelenii zic „mulțam fain”, dar Ardeleanul ce semnează această scrisoare adaugă, spre a fi bine contextualizată istoric și lingvistic, NON MULTA, SED MULȚAM FAIN! EST MO­DUS IN REBUS, ziceau acei strămoși ai noștri ce ne-au integrat european pentru prima dată, dar „măsura” în lucrurile acestea încă nu s-a realizat pe deplin. ASTRA merită mult mai mult decât s-a făcut în ultimii ani, cercetarea dum­neavoastră găsindu-și loc deo­sebit de onorabil pe rafturile acestui capitol de istorie românească. Căci ASTRA este din 1861 un apostol cu timp deplin în serviciul Națiunii Române! Ziceți și bine faceți că „ziceți”: „… o întoarcere la întemeietori nu poate fi decât salvatoare”. Da, ați asumat cât mai multe nume și povești de viață. Ați asumat, ca într-un COMPLINIU esențial chiar PO­VESTEA. Povestea unui Pro­­iect Național, popular și academic totodată, în care un grup de oameni luminați s-au constituit într-un „relief de înălțare”, căci numai Munții ne sunt cale de scăpare. Fără înălțimi culturale și fără înălțare prin educație nu ne-am fi putut păstra Firea,
Fiirea, Ființarea și Frățietatea! Limba, Credința, Tradițiile, Învățăturile!
Felicitări pentru Proiect și pentru prima proiecție! Neamul are nevoie și de biografii, și de bi­bliografii, iar cei care își țin Biblia la căpătâi zi și noapte au mandat de luminători! Cu dra­goste venită din simetrii siner­gice și cu dor de întoarcere la paradigmele esențiale.

* Scrisoare deschisă adresată autorilor unei cărți împlinite și împlinitoare!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.