Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / Ing. Petre Lucaciu şi Academia Română
Patrimoniul Academiei Române cuprinde valori importante, iar registrul donatorilor conţine nume alese de personalităţi distincte, care au considerat că a oferi proprietăţi sau titluri de valoare acestei instituţii de prim rang pentru o Ţară constituie gestul cel mai nobil cu putinţă.
O primă evaluare a fost făcută în anul 1932, când s-a publicat lucrarea „Acte de fundaţiune”, iar în anul 2008 a fost editată în format de lux cartea „Patrimoniul Academiei Române. Donatori şi donaţii. 1860-1948” (autor Dorina N. Rusu; prefaţă: acad. Păun Ion Otiman, secretar general).
Şirul donatorilor a fost deschis, încă înainte de înfiinţarea Societăţii Literare, de către filantropul grec, naţionalizat român, Evanghelie Zappa (Fondul Zappa), iar destinaţia banilor era foarte clară: (pentru) „cel mai bun dicţionar românesc, cea mai bună gramatică şi cele mai bune traducţiuni în limba naţională”. Regăsim în acest „şir” pe: Alexandru Ioan Cuza, Dionisie Romano, V.A. Urechia, Alexandru Odobescu, Anastasie Fătu, C. Năsturel-Herescu, D. A. Sturdza, Regele Carol I, M. Kogălniceanu, B. P. Hasdeu, Titu Maiorescu, Nicolae Iorga, Jacques M. Elias, Regele Ferdinand, Victor Babeş, Vasile Pârvan şi alţii.
După Marea Unire din 1918, la lista donatorilor apar şi personalităţi din noile teritorii ataşate la Regatul României. Din păcate, din Transilvania lista este „săracă” şi lucrul acesta pare firesc, deoarece „bogătaşii” acestei provincii erau de o altă limbă şi o altă cultură.
O surpriză plăcută pentru noi a fost să descoperim în acest „panou de onoare” pe Petre şi Maria Lucaciu. Petre era frate cu preotul Vasile Lucaciu şi a excelat în studierea bogăţiilor subsolului României. În Testamentul său, îşi lăsa averea Academiei Române, indicând ca „folosinţă” înfiinţarea de burse, cu prioritate pentru studenţii de la secţia mine din şcolile politehnice şi, mai ales, pentru cei de la minele din Regiunea Direcţiei Minelor Statului din Baia Mare, dar şi pentru alţi studenţi români „săraci şi merituoşi, care studiază minele în Ţară sau străinătate”. În plus, Petre Lucaciu menţionează şi subvenţiunea şcolii de maiştri mineri din Baia Mare, bineînţeles prin grija… Academiei Române!
O pagină de istorie interesantă şi unică! O pagină care aduce cinste şi prestanţă unei familii de cea mai verticală onoare cu putinţă!