• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Septembrie , 2012

Biblioteca de idei / Identitate „dunăreană”

Singurul fluviu european ce curge de la vest la est – Dunărea – străbate zece ţări şi peste 2860 km până la vărsare. Izvorăşte din Munţii Pădurea Neagră, în Germania, sub forma a două râuri, care se reunesc în oraşul Donaueschingen şi ... se varsă în Marea Neagră.

Aici, la Donaueschingen, la confluenţa râurilor Brigach şi Breg, se află o fântână-izvor (Donauquelle), care este considerat locul de pornire al apelor Dunării. Este pe rol un proiect european de peste 6 milioane euro, care să rezolve reamenajarea locului şi să-l facă mai util publicului vizitator. În imediata apropiere se găseşte cel mai mare magazin de suveniruri şi cel mai simpatic comerciant de astfel de obiecte-amintire.

âSimţindu-ne „români”, bătrânelul ne-a întâmpinat cu cuvinte şi mai politicoase. Ştiind cum sunt trataţi de regulă românii prin Europa, am rămas surprinşi. Dar şi mai mare ne-a fost surprinderea când am văzut că negustorul german avea la balcoanele şi ferestrele casei sale drapelele tuturor celor 10 ţări prin care trece Dunărea sau de unde îşi adună apele Dunărea: Germania, Austria, Ungaria, Slovacia, Croaţia, Serbia, România, Bulgaria, Moldova şi Ucraina. Iar cel mai proeminent, adică mai mare, mai colorat, mai evident şi plasat la cel mai vizibil loc, era Drapelul României.

Secvenţa aceasta mi-a trezit ideea că ar trebui să ne folosim mai mult şi mai bine de identitatea noastră „dunăreană”. Mai ales pe filiera relaţiilor cu Germania, unde zona de „amonte” a Dunării constituie cea mai pitorească regiune a ţării! Iar „ţara” e cea mai puternică economie a Europei!

 

P.S. Atunci când cuvinte precum Dunărea, izvoarele Dunării, cursul Dunării, economie dunăreană, privelişti dunărene, frumuseţi dunărene etc. au loc de cinste în vocabularul german şi/sau european, e de bine a le folosi şi noi şi a ne folosi de... oportunitatea lor!

Deci ... identitatea „dunăreană” mai înainte de alte forme de identitate!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.