Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / Homo magnificens
În formulele de adresare folosite în public există încă multă ignoranță. Chiar și la oameni care pretind că și lor trebuie să li se aplice expresii „ceremonioase”. Cele mai mari scăpări le întâlnim în relația oficioasă dintre cetățenii cu anumite demnități civile și mai-marii bisericilor. Codul normelor de politețe din categoria „onorificelor” are note distinctive clare. Nu spui „Înaltpreasfinția Voastră” decât unui arhiepiscop sau mitropolit, nu unui episcop sau episcop vicar, unde cerința fixează termenul „Preasfinția Sa”.
O altă mare eroare privește derivatul de onoare din substantivul „magnificență” (n.n. – care înseamnă grandoare, măreție, fast, lucru ieșit din comun, dar și strălucirea, splendoarea, chiar… calitatea de a fi glorios). Se spune „Magnificența Voastră” doar rectorilor și academicienilor. Sunt specialiști în „locuțiuni pronominale protocolare” care perimetrează aplicarea termenilor aceștia doar la „rectori”, alții doar la membrii titulari ai Academiei. Oricum, formula nu se folosește pentru prorectori sau decani.
Din momentul în care am deprins aceste reguli și am învățat că trebuie să-mi încrustez opiniile într-un prezent corect chiar și din punct de vedere lingvistic, m-am adresat cu formulele reverențioase potrivite, atât capilor țării, cât și conducătorilor bisericilor sau „mai-marilor” culturii și științei. Mai mult, am „brevetat” în timp un nou nume pentru omul magnific: „HOMO MAGNIFICENS”. Omul care excelează prin realizările sale de excepție și care se impune în societate prin calități certe, ce-i dau demnitate și orizont de strălucire. Iar în această categorie am început a încadra oameni de mare calibru din istoria noastră: Timotei Cipariu, Andrei Șaguna, George Barițiu, Simion Bărnuțiu, Ion Bianu, Vasile Goldiș și mulți alții, indiferent dacă au făcut parte din Academia Română sau nu. Mai aproape de zilele noastre, lista îi cuprinde pe: Eugen Simion, Alexandru Surdu, Răzvan Theodorescu, Ionel Valentin Vlad, Emil Burzo, Ioan-Aurel Pop… Dar, dominat de sentimentul firesc al recunoștinței când e vorba de „contribuțiuni substanțiale” îl așez printre cei mai elocvenți reprezentanți din categoria „Homo magnificens” pe acad. Marius Porumb. Pentru cărțile sale de artă, pentru cercetarea icoanelor românești, pentru activitățile institutului pe care îl conduce și ale secției din care face parte, dar și pentru implicarea în acțiunile de salvare a patrimoniului de aur al neamului (Cetatea Câlnic)…
Pentru că este cel mai demn urmaș al acad. Virgil Vătășianu și cel mai bun îngrijitor de memorie pentru acad. Gheza Vida (împreună cu minunata sa soție Zoe), al cărui ginere a avut onoarea să fie… Pentru atașamentul său față de orașul natal Baia Mare și uriașul dar făcut nouă prin Atelierul de lucru Gheza Vida… Pentru miile de cărți dăruite bibliotecii noastre în decursul timpului, sub semnul respectului față de carte, de locurile dragi și astăzi, dar și pentru a păstra vie, în icoană, chipul întemeietoarei Bibliotecii Regionale Maramureș – Ecaterina Vida. Așa, prin fapte se clădesc punțile dintre viitor și trecut. Pentru ca în prezent să-l putem numi mai simplu: Homo magnificens!