Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / File de cronică…
Am decupat materialul de mai jos dintr-o „cronică a faptelor culturale remarcabile” ce se scrie zi de zi la Biblioteca Județeană. Citindu-l, veți înțelege ce important este să înzidim în memorie lucrurile admirabile.
„23 martie 2017. Bucureşti. Academia Oamenilor de Ştiinţă din România a acordat Premiul Mareşal Constantin Prezan - 2015, Ordinului Militar de România pentru cartea Pietre de hotar românesc, apărută la Editura Paideia în anul 2015 şi în care, cu bucurie semnalăm, apar şi materiale semnate de doi băimăreni: prof. dr. Teodor Ardelean, directorul Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” şi George Cadar, comandori ai Ordinului Militar de România.
Fondat în anul 2008, Ordinul Militar de România este membru al EUROMIL, Organizaţia Europeană a Asociaţiilor Militare cu sediul la Bruxelles.
EUROMIL a fost înfiinţată în anul 1972 şi cuprinde 43 de asociaţii militare din 28 de ţări europene şi are ca scop apărarea intereselor sociale şi profesionale ale militarilor, promovând conceptul Militarul - cetăţean în uniformă.
EUROMIL este partener oficial al Parlamentului European, al NATO şi al OSCE.
Bazându-şi filozofia pe ideea de emancipare a naţiunii române şi considerând că în acest proces intelectualitatea are un important rol, Ordinul Militar de România şi-a propus să impulsioneze elita academică şi universitară să se implice, prin exprimarea opiniilor, şi în viaţa social-politică, inclusiv în actul de guvernare, nu doar în cea cultural-educativă. În acest scop, Ordinul Militar de România, prin preşedintele lui, col. (r.) dr. ing. Adrian Constantin, a constituit o echipă de oameni valoroşi, patrioţi care şi-au adus şi îşi aduc în continuare contribuţia în procesul de emancipare a naţiunii prin activităţi din domeniul academic. Din judeţul Maramureş, dr. Teodor Ardelean a fost prima personalitate selectată pentru a primi titlul de Comandor al Ordinului Militar de România. Festivitatea de decernare a titlului a avut loc în data de 12 iunie 2014 în Sala de conferinţe a Bibliotecii Judeţene „Petre Dulfu” în prezenţa unui public select. Prin atribuirea acestei distincţii, dr. Adrian Constantin a subliniat faptul că se răsplăteşte senioritatea academică a lui Teodor Ardelean, iar prefectul judeţului, Anton Rohian, a apreciat că titlul acesta îl onorează, atât pe Teodor Ardelean, cât şi Maramureşul.
Din Ordinul Militar de România, din Maramureş, mai fac parte: George Cadar, scriitor, dr. Ioan Marchiş, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, ing. Anton Rohian, fost prefect al Maramureşului ș.a.
Baia Mare este locul de unde a pornit iniţiativa ca Ordinul Militar de România să elaboreze o lucrare care să promoveze modele de intelectuali români, să le facă cunoscute opiniile şi principiile menite a influenţa tânăra generaţie care are nevoie de astfel de repere morale.
Pornind de aici, s-a născut cartea Pietre de hotar românesc, o carte specială care a adunat laolaltă idei, gânduri, eseuri, trăiri semnate de elita intelectualităţii şi învăţământului românesc. Prestigioasele semnături care apar în acest volum aparţin academicienilor: Dinu C. Giurescu, Constantin Bălăceanu Stolnici, Dan Berindei, Mircea Maliţa, Răzvan Theodorescu, Alexandru Surdu, Marius Sala, Irinel Popescu, Ioan-Aurel Pop, Ionel Sinescu, Virgil Enătescu, Ovidiu Bojor, profesorilor Alexandru Athanasiu, Ileana Vulpescu, Ilie Bădescu, Mircea Dumitrescu, Ioan Scurtu, Adrian Badea, Traian Stănciulescu, Ştefan Manea, Alecu T. Bogdan şi ÎPS Andrei, Mitropolitul Clujului.
Eseul semnat de dr. Teodor Ardelean, Despre Panteonul Naţional al Românilor, este un excepţional memorial al înaintaşilor neamului românesc care ar putea face parte dintr-un Panteon Naţional, dacă acesta ar exista. Dar pentru că, din păcate, în realitate nu există, Teodor Ardelean creează un Panteon Naţional virtual, scoţând în evidenţă bogăţia de figuri ilustre, din toate domeniile, pilde de jertfă personală pe altarul Naţiei. Un Panteon Naţional poate fi, după părerea autorului, nu doar o instituţie-monument, ci una document: o Carte a Memoriei, o Carte de identitate, un Corpus al elitelor, Un Muzeu al Valorilor Naţiunii, un Codex al originilor patriei şi limbii, un Ghid al semnelor majore din Cartea vieţii poporului român în toată perioada facerii, refacerii şi transfacerii sale, o Coloană a infinitului care să redea verticalităţile române din toate domeniile… Ar fi o întâlnire a noastră cu Noi înşine. Remarcabilă ideea, remarcabilă şi cartea care o promovează”.