• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 08 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 16 Decembrie , 2016

Biblioteca de idei / Felix Libris

Avem în Baia Mare un lanţ de librării aparţinând S.C. Maralibris S.A. Este continuatoarea, prin privatizare, a fostei C.L.D.C. Maramureş (Centrul de Librării şi Difuzarea Cărţii). Cele zece librării, bine organizate şi excelent dotate, constituie un unicat naţional, căci, în alte oraşe, reşedinţe de judeţ, cu excepţia Iaşiului, nu mai există astfel de reţele. Ba, mai mult, în câteva judeţe cărţile se vând doar în mall-uri, în chioşcuri sau pe tarabe improvizate. Din acest motiv au apărut şi acele ironii perfide pe seama unor zone lipsite de acest segment care înseamnă comerţul civilizat cu carte.

Evident că a manageria o reţea de librării nu este deloc simplu în condiţiile actuale în care numărul cumpărătorilor de carte s-a redus foarte mult. Au scăzut vânzările şi pentru că nu se mai dau acele sume destinate cumpărării de cărţi pentru cadrele didactice... Nu se mai cumpără decât foarte puţine cărţi pentru premii... Au apărut şi vânzători care distribuie prin şcoli şi grădiniţe, în condiţii suspecte şi ilegale... Mulţi autori de cărţi preferă să-şi ofere operele „cadou pentru prieteni” şi nu le mai expun pe rafturi etc., etc.

Urmărind fenomenul acesta din interioarele sale, având relaţii cu sute de edituri şi de autori, pot să remarc şi elemente pozitive în acest domeniu în care lamentatio benevolensis s-a generalizat până la epuizarea resurselor de lucru. În Cluj-Napoca există de şapte ani o librărie-miracol, care vinde multă carte şi într-un fel distinct. Chiar s-ar putea zice că o vinde... cu distincţie! Căci spaţiul de pe B-dul Eroilor, nr. 15 – Libăria LIBRARIUM – un fel de Book Corner, constituie un „paradis al cărţii”, în care intri timid ca într-o biserică şi realizezi cum poate fi „preţuită” fiecare lucrare, apoi fiecare autor, fiecare editură, fiecare domeniu... Un spaţiu care degajă atmosferă spirituală, unde simţi că pluteşte în aer parfumul creaţiei şi că fiecare mare idee şi-a găsit loc de mică odihnă pe un raft de expunere.

 

O astfel de incintă culturală m-a inspirat să sugerez celor cu bani dintre cei ce iubesc cărţile (şi nu celor cu cărţi care iubesc banii!) să pună în operă o iniţiativă similară şi la Baia Mare. O pot face cei de la Maralibris, dacă vor să evite concurenţa! Dar o pot face şi alţi întreprinzători privaţi, care apreciază că o carte, înainte de a fi cumpărată, trebuie „curtată”! Admirată, mângâiată, frunzărită, comparată, meditată...

O carte este o lume, în care Lumea ni se prezintă în chip atrăgător. O carte este o viaţă, în care Viaţa ni se descoperă în stil minunat. O carte este un Ajutor de Cunoaştere, iar Cunoaşterea este cel mai mare dar pentru noi, oamenii, din partea lui Dumnezeu, cel Care a creat Lumea şi ne-a dat Viaţa.

Aţi ştiut că există şi conceptul de FELIX LIBRIS?! Deci, că putem să ne facem fericiţi prin carte? Dacă da, bucuraţi-vă! Dacă nu, încercaţi să-l experimentaţi!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.