• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 15 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 August , 2014

Biblioteca de idei / Dumbrava minunată!

Nu e vorba despre povestirea omonimă a lui Mihail Sadoveanu, pe care cei mai mulţi dintre noi au studiat-o în şcoală. Acolo peisajul mirific şi cadrul de basm dădeau „tuşa” minunăţiei. Numesc „Dumbrava minunată” întreg complexul monahicesc şi anexele de la Mănăstirea Dumbrava din judeţul Alba. Sau, mai exact „Satul lui Dumnezeu din Mănăstirea Dumbrava”!

Este ceva decupat din „proiectele divine ale acestei lumi”!

 

Centrul de servicii sociale „Sfânta Veronica” şi Căminul pentru bătrâni „Sfânta Maria” adăpostesc aproape o sută de copii din sistemul protecţiei sociale şi cam tot atâţia bătrâni cu handicap. Iar de toate aceste persoane, evident defavorizate de soartă, se îngrijesc cele 25 de măicuţe. Dar, în primul rând, părintele arhimandrit Vasile, stareţ, duhovnic şi coordonator al centrului social al mănăstirii.

 

Fiind foarte aproape de şoseaua naţională Turda - Alba Iulia (15 km de Turda şi 4 km de Unirea) „Dumbrava minunată” poate fi uşor vizitată de către cei interesaţi. Întemeiată la 26 octombrie 1996 de către I.P.S. Andrei, pe atunci arhiepiscop de Alba pe locul unde în anul 1703 preotul Dumbravei a fost martirizat, Mănăstirea este construită în forma unei „cetăţi de scăpare” reale.

„Un colţ de rai, unde se îngemănează rugăciunea cu munca”! Aşa „sună” cele mai multe înscrisuri descriptive. În plus, se menţionează că aici „în mod pilduitor slujirea lui Dumnezeu este întregită de slujirea semenilor în dificultate”!

 

Când eram mic, toţi ai satului şi ai familiei mi-au spus „Toderaş”! Mie nu mi-a plăcut acest nume de alint şi, când am putut impune un altul, am făcut-o. Aşa am ajuns încă din liceu Tedi. În ziua când am aflat că pe Părintele Vasile, pe numele real Teodor Crişan, iniţiatorul şi constructorul acestei zidiri cu adevărat dumnezeieşti, sătenii l-au alintat cu acelaşi „Toderaş”, m-am reîntors cu faţa spre copilărie spre a rosti o iertăciune. Şi o mulţumire că am mai găsit o nouă cruce de drumuri! O troiţă aşezată la răspântia unui timp răstignit de ani şi ani în rătăcire şi care ne arată cum să ieşim din cercurile vicioase ale zilei spre lumina adevăratelor relaţii dintre oameni şi Dumnezeu şi dintre om şi om!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.