• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 13 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 5 Noiembrie , 2012

Biblioteca de idei / Două ore în centrul oraşului

De o bună bucată de vreme timpul nu prea are răbdare cu oamenii, iar aceştia rezolvă ecuaţia dintre ei şi spaţiul de vieţuire sub semnul „crizei de timp”. Nu ne este suficient timpul nici pentru a vedea cerul noaptea, nici pentru a privi frumosul din noi şi din jur; nici pentru a visa cu ochii deschişi viitorul, nici pentru a ne trăi plenar prezentul, cu grija direcţionată spre adevăr, bine şi frumos.

Nu ne mai ajunge timpul! Motiv pentru care, în multe oraşe frumoase ale lumii, provocarea adresată turiştilor s-a schimbat, în funcţie de „superficialitatea” vizitatorilor. Aşa au apărut pliante cuprinzând obiective de vizitat în doar „Două ore în centrul oraşului ...” cutare!

În fapt, grupurile de turişti ce călătoresc organizat, cu autocare, nici nu pot poposi mai mult timp într-o urbe, de regulă programul cuprinzând 2-3 destinaţii pe zi. Astfel că, până la urmă, compromisul făcut e avantajos ambelor părţi.

Aşa se face că ideea a prins teren şi pe la noi. Recent, la Oradea, am intrat în posesia unui pliant alcătuit în acestă „matrice”. Sub egida Primăriei municipiului şi Fundaţiei de protejare a monumentelor istorice Bihor a fost tipărit un scurt program de ghidare şi vizitare „Două ore în centrul oraşului Oradea”. Sunt prezentate, cu texte bine documentate, principalele „atracţii”: Primăria şi Turnul Primăriei, Biserica romano-catolică Sf. Ladislau, Palatul Episcopiei greco-catolice, Catedrala ortodoxă („Biserica cu lună”), Catedrala greco-catolică, Palatul Vulturul Negru, Teatrul de Stat Regina Maria, Hotelul şi Restaurantul Transilvania, Hotelul Rimanóczy şi Hotelul Astoria. Toate sunt poziţionate la doar câteva zeci sau sute de metri una faţă de alta şi toate constituie frumuseţi cu rang de „superbie”.

În faţa unei astfel de oferte speciale, gândul te duce atât la etajele superioare ale admiraţiei cât şi ... acasă! Cum va arăta oare un Program cu titlul „Două ore în centrul oraşului Baia Mare”!?

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.