Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / Diarium Academicum Septentrionis (LXXIII)
· 6 iulie 2022. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Marius Câmpeanu, pe pagina de gardă a cărții Participarea românilor din comuna Copalnic-Mănăștur la Primul Război Mondial (1914-1918), scrisă împreună cu Alexandru Bucur și tipărită la Editura Argonaut Cluj-Napoca în 2021 (174 p.). Prefață: prof. univ. dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române.
· 12 iunie 2006. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Petre Țurlea, pe pagina de gardă a cărții Nicolae Iorga și Universitatea din Cluj. Corespondență (1919-1940), Ediție îngrijită de Petre Țurlea și Stelian Mândruț, tipărită de Academia Română, Fundația Națională pentru Știință și Artă, Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu” București în 2005 (389 p.). Studiu introductiv: Stelian Mândruț. Cartea a apărut cu sprijinul Agenției Naționale pentru Cercetare Științifică.
· 6 octombrie 2005. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Nicolae Bud, pe pagina de gardă a cărții Evaluarea proiectelor, scrisă împreună cu Aurelian Simionescu și Emil Bibu și tipărită la Editura Economică în 2005 (367 p.). Pe coperta IV este inserat un text decupat din Prefața semnată de prof. univ. dr. Constantin Ionete, Membru al Academiei Române.
· Decembrie 2019. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Lia Brad Chisacof, pe pagina de gardă a cărții Meșteșugul doftoriei. Primul tratat românesc de medicină. Ediția manuscriselor românești BAR nr. 933 și 4841. Studiu filologic, studiu lingvistic, ediție, glosar și indice de Lia Brad Chisacof, tipărită sub egida Academiei Române, Institutul de Studii Sud-Est Europene, la Editura Academiei Române în 2017 (1021 p.). Cuvânt înainte: acad. Victor Voicu.
· 21 februarie 2006. Scrisoare și autograf pentru Teodor Ardelean de la prof. univ. dr. Vasile Bogza din București, pe pagina de titlu a cărții Trecut și actualitate. Studii, articole, personalitate, comunicări, tipărită la Editura AGER – Economistul București, în 2005 (262 p.). Printre personalitățile așezate în medalioane regăsim: Ion Ghica, Ion Ionescu de la Brad, Nicolae Iorga, Virgil Madgearu, N. N. Constantinescu, Costin C. Kirițescu ș.a.
· Februarie 2017. Autograf pentru Redacția revistei Familia română, domnului redactor-șef Teodor Ardelean, de la autorii lucrării Graiuri dacoromâne din sud-estul Ucrainei. Studiu lingvistic. Texte dialectale. Glosar, tipărită la Editura Academiei Române, București, în 2016 (729 p.). A apărut sub egida Academiei Române, Institutul de Lingvistică „Iorgu Iordan – Alexandru Rosetti” și este semnată de Maria Marin, Iulia Mărgărit, Victorela Neagoe și Vasile Pavel. Referenți științifici: acad. Marius Sala și Gheorghe Chivu, Membru corespondent al Academiei Române. Tipărirea a fost sprijinită de Ministerul Afacerilor Externe, Departamentul Politici pentru Relația cu Românii de Pretutindeni și este dedicată sărbătoririi a 150 de ani de la înființarea Academiei Române.
· 1999. Autograf pentru familia Teodor Ardelean de la Vasile Iuga, pe pagina de titlu a cărții Începuturile culturii scrise în limba română, de pr. prof. dr. Ioan M. Bota, tipărită la Editura „Dragoș Vodă” Cluj-Napoca, în 1999 (222 p.). Prefața este semnată de prof. univ. dr. Ioan-Aurel Pop, la 19 martie 1999.
· 20 martie 2002. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Nistor Ioan Bud, pe pagina specială de dedicații a cărții Silvicultura României în 200 de ani, tipărită la Editura Ariadna Baia Mare în anul 2000 (176 p.). În lista bibliografică întâlnim, printre alții: Dorel Cherecheș, M. Dracea, C. C. Giurescu, Victor Giurgiu, V. Trișcă, D. Târziu, I. Milescu ș.a.
· 2003. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Teșu Solomovici, pe pagina de gardă a cărții Securitatea și evreii. Despre călăi și despre victime, vol. I, tipărită la Editura Ziua București, în 2003 (535 p.). Prefață: acad. Răzvan Theodorescu. Cuvânt înainte: Sorin Roșca Stănescu.
· 4 martie 2007. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Valer Palaghiță, pe pagina de titlu a cărții Itinerarii literare. Reflecții. Poezii adolescentine, tipărită la Editura Mediamira Cluj-Napoca, în 2004 (232 p.). Dintre autorii analizați menționăm: Blaise Pascal și Mihai Eminescu, La Rochefoucauld, Mihail Sadoveanu, Octavian Goga, Nicolae Iorga, Vasile Alecsandri, I. L. Caragiale ș.a.
· 31 octombrie 2014. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Camelia Burghele, pe pagina de titlu a cărții Solnocu de Mijloc la 1864. Chestionarele academicianului Pesty Frigyes, scrisă împreună cu Viorel Ciubotă și Mizser Lajos și tipărită de Editura Caiete Silvane și Editura Eikon, în 2014 (347 p.).
· Iulie 1993. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Constantin Mălinaș, pe pagina de gardă a lucrării Catalog de carte românească veche de la Oradea, 1643-1830, tipărită la Editura „Mihai Eminescu” Oradea, în 1993 (152 p. + ilustrații). Cuvânt înainte: prof. univ. dr. Dan Simonescu, Membru de Onoare al Academiei Române.
· 26 iunie 2009. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Daniela Sitar-Tăut, pe pagina de titlu a cărții Valori și prezențe conjuncturale. Cronici literare. 2002-2008, tipărită la Editura la Editura Risoprint Cluj-Napoca, în 2009 (489 p.). Dintre autorii analizați remarcăm: Nicolae Breban, Dumitru Țepeneag, Gheorghe Glodeanu, Ion Vădan, Săluc Horvat, Victor Iancu, Marian Ilea, Mihai Cimpoi, George Vulturescu, Mircea Eliade, Lucian Blaga ș.a.
· 1997. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Vasile Iuga, pe pagina de gardă a cărții Maramureș – vatră de istorie milenară. Lucrările celui de-al doilea simpozion, Borșa 02-04 august 1996, tipărit la Editura Dragoș Vodă Cluj-Napoca, în 1997 (352 p. + fotografii). Printre autorii studiilor întâlnim: acad. Ștefan Pascu, dr. Ion M. Botoș, Valer Hossu, Gelu Neamțu, dr. Ioan Silviu Nistor, col. Aurel Vaida, col. drd. Vasile Tutula, prof. Nuțu Roșca, Vasile Lechințan, dr. Aurel Socolan, dr. Valeriu Achim, Nicoară Timiș, Ion Petrovai, dr. Mircea Popa, col. Iulian Sălăjan, Mihai Dăncuș, Pamfil Bilțiu, Augustin Cozmuța, Nicolae Iuga, Ilie Gherheș, dr. Mihai Drecin ș.a.