• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Marţi , 16 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 13 Mai , 2024

Biblioteca de idei / Diarium Academicum Septentrionis (LXVII)

      ·         Septembrie 2007. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Gheorghe Mocuța, pe pagina de titlu a cărții Întoarcerea lui Ulise (Receptarea textului lui Eugen Ionescu în critica românească), tipărită la „Vasile Goldiș” University Press Arad în 2007 (171 p.).

·         22 octombrie 2007. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Janeta Ciocan, pe pagina de gardă a cărții Podoaba în portul popular din nordul României, tipărită la Editura Ethnologica Baia Mare în 2007. Prefața: Ștefan Mariș. În Bibliografia monografiei întâlnim valoroase studii semnate, printre alții, de: Tancred Bănățeanu, Mihai Dăncuș, Ortansa Dogaru, Adrian Fochi, Doina Ișfănoni, Cornel Mirescu, Georgeta Stoica¸ Dumitru Pop, Mihai Pop, Delia Suiogan, Sabin Şainelic, Ion Șeulean ș.a.

·         10 mai 2006. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Ion M. Mihai, pe pagina de gardă a cărții Lecturi sublimate, tipărită la Editura Dacia Cluj-Napoca în 2005 (295 p.). Studii și exegeze despre: Mihai Eminescu, I. L. Caragiale, Lucian Blaga, Tudor Arghezi, Vasile Voiculescu, Liviu Rebreanu, Nichita Stănescu, N. Steinhardt, Nicolae Manolescu, Radu Săplăcan, Ion Șiugariu, V. R. Ghenceanu, Ștefan Jurcă, Augustin Cozmuța, Gh. Pârja, Echim Vancea, Ioan Dragoș, Alexa Gavril Bâle, Nicolae Iuga, Gherasim Domide, Vasile Tărâțeanu, Săluc Horvat ș.a.

·         26 aprilie 2007. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Dan Brudașcu, pe pagina de titlu a cărții Goga și francmasoneria, tipărită la Editura Sedan Cluj-Napoca în 2007 (148 p.). Prefață: Miron Scorobete.

·         Noiembrie 2007. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Teșu Solomovici, pe pagina de gardă a cărții Mircea Eliade și evreii. Din culisele unui divorț istoric, tipărită la Editura Teșu, București, în 2007 (233 p.)

·         Noiembrie 2007. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Teșu Solomovici, pe pagina de titlu a cărții Istoria oratoriei la români, vol. I, de Vasile V. Haneș și Teșu Solomovici, tipărită la Editura Teșu, București în 2007 (311 p.). Sunt publicate texte clasice, reprezentative pentru exponenții cei mai importanți ai elocinței românești: Antim Ivireanu, Simion Bărnuțiu, Vasile Boerescu, Mihail Kogălniceanu, Ion C. Brătianu, Titu Maiorescu, Ion Luca Caragiale, Barbu Delavrancea, N. Titulescu, Ion I. C. Brătianu, Nicolae Iorga, A. C. Cuza, Octavian Goga, I. Petrovici, Simion Mehedinți, George Călinescu, Iuliu Maniu, Ion Antonescu ș.a.

·         16 octombrie 2007. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Nicolae Suciu, pe pagina de gardă a cărții Cosmos și spiritualitate, tipărită la Editura Muntenia Constanța în 2007 (184 p.). Despre știință și credință într-o singură trăire. Nu sunt uitate, alături de cei mai mari oameni de știință ai lumii, marile nume românești: Mihai Eminescu și  Andrei Șaguna.

·         23 octombrie 2007. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Gheorghe Glodeanu, pe pagina de titlu a cărții Fascinația ficțiunii. Incursiuni în literatura interbelică și contemporană, tipărită la Fundația Culturală Libra București în 2006, în Colecția Studii (352 p.). Autori analizați: Mircea Eliade, Camil Petrescu, Dumitru Țepeneag, Nicolae Breban, Augustin Buzura, Mihail Sebastian, Vintilă Horia, Marcel Avramescu, Alexandru Varna, Mircea Cărtărescu, Radu Albala, Matei Călinescu.

·         13 septembrie 2023. La Televiziunea Plus TV Maramureș, ziarista Viorica Pârja are ca invitat special în Emisiunea „Întrebări și provocări”, pe acad. Maria-Magdalena Zaharescu. Prima întrebare (Ce legătură aveți cu Maramureșul?) aduce și un prim răspuns „balsamic”: „Legătura mea cu Maramureșul este destul de importantă; tatăl meu și frații lui (bunicii mei) sunt din satul Negreia, comuna Șișești, iar mama mea este născută pe Someș, în județul Satu Mare...”. „Mama mea a fost prima femeie profesor de științe la... Colegiul „Mihai Eminescu” Satu Mare...”. Despre cercetare românească, stagii de perfecționare, doctoranzi, familie, civism și viitor!

·         25 martie 2008. Autograf pentru Teodor Ardelean, de la Mugur Voloș, pe pagina de gardă a cărții Filosofia social-politică a Generației ’27 (Mircea Vulcănescu, Mircea Eliade, Constantin Noica¸ Emil Cioran), tipărită la Biblioteca Revistei Familia Oradea în 2008 (235 p.).

·         1882. Vasile Lucaciu îi trimite lui George Barițiu informația referitoare la încercările de desființare a caracterului confesional și național al școlii românești din Șomcuta Mare (Liceul din Șomcuta Mare – 50 (1956-2006), Album sentimental, Biblioteca Județeană „Petre Dulfu” Baia Mare, p. 6, Coordonator: Laura Temian).

·         12 iulie 2006. Autograf de la Nicolae Șt. Noica, pe pagina de gardă a lucrării intitulate Din istoria construcțiilor românești. Emil Prager – un model, tipărită la Editura Mașina de scris București în 2004: „Domnului senator Teodor Ardelean, îi ofer un crâmpei din viața și opera marelui inginer constructor Emil Prager, de a cărui prietenie m-am bucurat. Cu considerație, Nicolae Noica (159 p.). Pe coperta IV este reprodus un text extras din cuvântul de prezentare intitulat Garanția performanței, semnat de prof. univ. dr. Mugur Isărescu, Guvernatorul Băncii Naționale a României (p. 5-7).

·         12 august 2016. Autograf de la Nicolae Șt. Noica, pe pagina de gardă a lucrării intitulate Din istoria construcțiilor românești, Emil Prager, un model, tipărită la Editura Mașina de scris București în 2006: „Domnului Director general Teodor Ardelean, despre viața unui mare constructor, pe care l-am avut ca model. Cu apreciere, Nicolae Noica” (159 p.).

·         14 iunie 2008. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Marius Sorin Bota, „responsabil” în Ministerul Transporturilor de pregătirea pentru aderarea României la Uniunea Europeană, pe pagina de gardă a cărții Perspectivele transporturilor în România europeană, tipărită la Editura Niculescu în 2006 (207 p.). Prefață: Vasile Pușcaș, fost Negociator Șef al României cu Uniunea Europeană

*   7 februarie 2007. Autograf pentru Teodor Ardelean, de la Emil Vasilescu, pe pagina de gardă a cărții sale Contraforturi II. Operă și personalitate. Contribuții de istorie literară și bibliologie, tipărită la Editura Erc Press în anul 2006 (200 p.). Autori comentați: Dimitrie Cantemir, Gheorghe Șincai, Al. Macedonski, G. T. Kirileanu, M. Sadoveanu, I. Barbu, Șt. Augustin Doinaș, Eugen Simion, Mihai Cimpoi

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.