Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / Dialogul - de la egal la egal!
Sâmbătă, 14 martie 2015, mi-am ascultat vocea la Radio România Cultural. Era emisiunea Danielei Rei Vişan, în care dialogam despre cei 159 de ani de la naşterea lui Petre Dulfu. Recunosc, sincer, că timbrul vocii mele, tonalitatea şi accentele pe care le-am pus mi-au plăcut. Căci unui om antrenat în multe feluri îi trebuie, din când în când, şi câte o ocazie de a se verifica interior! Ce nu mi-a plăcut a fost faptul că la anumite întrebări n-am finalizat răspunsurile. Şi asta tocmai din dorinţa fierbinte de a spune foarte multe într-un timp despre care ştiam că e foarte limitat.
Da, despre Petre Dulfu ştiu foarte multe lucruri. Şi cred că ar trebui să le ştie toţi cei care predau literatura română în diferite şcoli. Sau, pe un alt plan de situaţie, toţi care slujesc într-o instituţie ce-i poartă numele: Biblioteca „Petre Dulfu”, Şcoala „Petre Dulfu”, Librăria „Petre Dulfu”... Uite, o nouă idee! Vom tipări nişte pliante cu numele cărturarului român şi le vom distribui tuturor celor ce locuiesc pe strada „Petre Dulfu” din Baia Mare! Deci mai avem multe de făcut pentru patronul nostru spiritual! Chiar dacă noi îl sărbătorim în fiecare an, nu doar la vârste rotunde, chiar dacă schimbăm manierele de a-l aduce în prim-planul zilelor noastre culturale, care se întinde nu pe 2-3 zile, ci pe toată întinderea fiecărui an, chiar dacă antrenăm mulţimi tot mai diverse de copii şi tineri la activităţile noastre..., mai sunt multe idei de pus în operă!
Dar surpriza acestui interviu a fost faptul că partenera mea de dialog, Doamna Daniela Rei Vişan de la Radio România Cultural, s-a pregătit foarte bine la temă. Cum o face de altfel de fiecare dată. Căci am mai avut onoarea să colaborăm, pe alte subiecte, ba mai mult, am fost invitat de unii prieteni, dintre oamenii de nădejde şi de expresie ai Patriei, să le ascult interviurile. Căci interviurile bune nu pot avea loc decât între persoane care pornesc la dialog „de la egal la egal”, amical. Evident că există o diferenţă între cel care întreabă şi cel care răspunde în ceea ce înseamnă „cunoaşterea subiectului”, dar devine plăcere doctă să poţi sta de vorbă cu un om care ştie să întrebe tocmai pentru că „a pregătit subiectul”.
Mulţumesc Daniela! Şi... Felicitări! Dacă până acum Domnia Ta m-ai poftit la interviuri, s-ar putea ca de acum să o fac şi eu. Căci numai în felul acesta, aşa cum am formulat în titlu, Dialogul dintre noi ar fi... egal!