• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 17 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 11 Iunie , 2012

Biblioteca de idei / Despre Rusalii ca Babel inversus

Da, Rusaliile, marea sărbătoare creştină a pogorârii Duhului Sfânt, poate fi privită şi ca o inversare a episodului tragic de la Turnul Babel. Căci ceea ce se instaurase prin momentul istoric Babel, adică deruta şi risipirea omenirii în încercări fantastice, se anulează prin Proiectul de la Ziua Cincizecimii. Turnul Babel a reprezentat ulterior simbolul amestecării limbilor, al confuziei generale a persoanelor şi comunităţilor, al ruperii dialogului cu Dumnezeu – creatorul şi între oameni. Cincizecimea sau Rusaliile, adică momentul în care apostolii lui Hristos l-au vestit pe Mântuitor în diferite limbi, a devenit simbolul reluării dialogului cu Dumnezeu şi între oameni.

Ambele momente apar, în cadrele scripturale, ca manifestări ale Planului Divin, ca acţiuni de exercitare fermă a dreptăţii dumnezeieşti. După ce, prin Turnul Babel, s-a petrecut prima secularizare umană, urmată de pluralism lingvistic şi cultural, prin Duhul Sfânt de la Rusalii revin în lume Unitatea şi Înţelegerea, ca principii restatornicite deplin. Deşi aceste elemente de hermeneutică sunt destul de cunoscute în lumea „făcătorilor de lumi” (n.n. adică a celor ce pretind că pot schimba lumea!), deşi spiritul asociat Episodului Babel este considerat a fi cel satanic, iar Episodului Rusaliilor cel exercitat de Duhul Sfânt, în vremurile apropiate de noi minţi derutate sau înfierbântate (cine ştie?!) au purces conştient la folosirea Simbolului Babel pentru noua arhitectură a construcţiei europene. În anii ´80, Consiliul Europei a selectat şi pus în circulaţie un afiş înfăţişând Turnul Babel, reprodus după un tablou al lui Dieter Bruegel cel Bătrân, din 1563, pentru a construi fundalul amprentat de stelele Uniunii Europene şi de sloganul ales „Mai multe limbi, o singură voce”. Aşa a început, susţin cei mai mulţi comentatori, construcţia unui nou Turn Babel, în forţă, în Europa!

De altfel, sediul de la Strasbourg, adică TURNUL EUROBABEL, reprezintă, la o analiză oricât de sumară, o copie fidelă a prototipului antic. Deci asumarea modelului nu este deloc întâmplătoare.

Şi totuşi, în lumea de astăzi, spiritul dominant ar fi trebuit să fie altul. Căci Experienţa Babel, circumscrisă în jurul „credinţei” că poţi realiza tot ce-ţi doreşti, îndepărtează oamenii de la Calea Adevărată, considerând rugăciunea şi frecventarea bisericii acte inutile şi îndepărtând astfel oamenii de Creatorul lor!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.