• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 17 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 15 Aprilie , 2013

Biblioteca de idei / Despre „Omul zorilor”

A trecut neobservată în întreaga Românie ziua de 9 aprilie. Nici o referire, nici o menţionare, nici un gând ocrotitor pentru o zi atât de însemnată în Europa! Căci 9 aprilie este Ziua limbii finlandeze! I-a fost acordată această semnificaţie la peste trei secole de la momentul-eveniment iniţial. Căci la 9 aprilie 1557 s-a ridicat spre ceruri sufletul marelui cărturar şi episcop luteran finlandez Mikael, supranumit Agricola, pornind de la termenul latinesc pentru agricultor, căci „învăţătorul” a fost apropiat de „talpa ţării”.

Mikael Agricola a tradus pentru prima dată „Noul Testament” în limba finlandeză, punând astfel bazele acestei limbi ce exista doar în vorbirea curentă şi structurându-i sistemele de vocabular şi ortografie. A mai fost gratulat pentru contribuţiile sale la emanciparea culturală a finlandezilor şi cu titlul de „Om al zorilor”. O astfel de sintagmă sună banal pentru noi, dar în Nord a fi „om al zorilor” e mai mult decât orice. Mai mult decât „mentor”, mai mult decât „luceafăr”, e chiar „aducătorul de lumină”, e „cel ce aduce zorile”, într-o zonă în care Lumina este mai preţuită decât celelalte „daruri divine”!

Mai mult decât atât, Episcopul Agricola a fost şi cel ce a demarat - primul în lume - bătălia cu analfabetismul! Şi nu doar că a demarat-o, dar a şi reuşit.

Printr-o procedură foarte simplă, Episcopul Finlandei i-a făcut pe finlandezi să devină primul popor care scapă din ghearele neştiinţei de carte. A dispus preoţilor din subordinea sa să nu mai cunune pe nici un neştiutor de carte! Şi cum toţi tinerii se pregăteau să facă pasul spre a-şi uni destinele la altar, e de la sine înţeles că mai întâi au deprins „ştiinţa de carte”.

Şi astăzi Finlanda este un model european şi mondial. Este ţara cu cel mai bun sistem şcolar preuniversitar şi ţara cu cele mai moderne şi mai utilizate biblioteci publice. O ţară lipsită de sedentarism, dar şi de corupţie. O ţară în care Preşedintele circulă neînsoţit pe stradă, iar Sportul este Rege. O ţară în care cei ce frecventează bibliotecile formează o majoritate confortabilă. Majoritate care a ştiut să sărbătorească ziua de 9 aprilie arborând drapelul naţional şi organizând activităţi evocative specifice.

 

P.S. Considerându-ne şi noi, cei din Baia Mare, un fel de finlandezi în devenire, am marcat ziua de 9 aprilie cum se cuvine şi vă dăm în plus „darul” acestor rânduri bine încărcate cu gânduri.

Sunt gânduri de bine, cu care însoţim pe cei ce ne sunt şi confraţi în activitate, dar şi modele de urmat.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.