Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / „Cu cartea în mână el examinează lumea!”
Ce e mai frumos pe lume decât să trăiești între cărți?! E o interogație speculativă cu răspuns negativ („nimic”) sugerat. Dar e și o exclamație. O mirare în fața unei realități ce sprijină calea transcendentală. Iar grecii ziceau că din mirare
s-a născut și filosofia…
Îmi place să examinez lumea cu cartea în mână. Pentru orice deslușire de sens apelez la cartea cea trebuincioasă! Fie ea dicționar, monografie, tratat, cartotecă ș.a.m.d. Iar modelul acesta procedural îl am din copilărie.
Recent am constatat că dacă ești construit într-o anume structură de tipar nu e suficient. Chiar dacă ți-ai definit exact conceptele, trebuie să poți menționa un nume de antrenor. Am întâlnit pe traseul vieții mele și alți oameni ce au perseverat în latura autoperfecționării propriului spirit, dar care s-au ciocnit cu câte o stâncă. Iar stânca era un adevărat obstacol pentru a fi acceptat dincolo. O adevărată poartă de mărturisire (ești de-al lui Pavel sau de-al lui Barnaba?!; ești de-al lui Sofocle sau de-al lui Euripide ?!)…
Nu. N-am fost niciodată adept al filosofiilor care te încântă dar nu te schimbă. Nu mi-au plăcut acrobațiile cu concepte elevate, chiar dacă folosirea lor era o dovadă a unei capacități de absorbție remarcabile. Tensiunea pe care mi-o dădeau lecturile nu făcea din mine un exaporit al cuiva. Eventual un apostol al unei cauze…
Mai pe scurt, n-am avut destinul acelor tineri care practică ex abrupto un comportament intelectual identificabil prin scheme scalare ale limbii germane, chiar dacă această limbă dă vocabularul filosofiei minimale, alături de limba greacă și de latină. Chinurile speculative pe care le-am avut și eu pe traseu nu m-au înjugat în curente definitiv forjate. În plus, n-am putut să devin niciodată „fumător”. Mă refer la fumurile retorice ale scriitorilor de labirint, care deși nu-și cunosc niciodată reperele topologice se afișează în față mereu cu indici fariseistici supraponderali.
De câțiva ani însă, beneficiind de lecturi mai consistente și de relecturi din Steinhardt, am găsit metoda evitării „stâncii de cale” (stein, într-o limbă cultă însemnând o astfel de stâncă!). În consecință m-am botezat ca fiind și eu în rând cu lumea cea bună care își trăiește viața în stil steinhardtian.
Întreaga sa viață Nicolae Delarohia a examinat lumea cu cartea în mână. Și eu, umilul bibliotecar de astăzi, am făcut la fel. Dar am făcut-o nu doar din momentul în care am știut că asta e calea supremă de cunoaștere, ci și atunci când bâjbâiam pe cărări întunecate în căutarea luminițelor care să înzidească speranța că drumul are cale! Aceasta este metoda. Cu cartea în mână pentru a înțelege mersul lumii! Iar deasupra poate fi, eventual, să construiești o lume, pentru ca cei predispuși să-și ducă viața cu cartea în mână să poată avea cu adevărat condiții prielnice!