Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / Concurs de eseuri: „Maramureşul şi Academia Română”
Anul acesta marchează cu majuscule în calendar 150 de ani de la întemeierea Academiei Române. Mai întâi „Societatea Literară” (1866), apoi „Societatea Academică” (1867) şi, din 1879, „Academia Română” – iată treptele unei deveniri măreţe, pentru cea mai elevată formă de instituţionalizare a excelenţei, eminenţei şi elocvenţei româneşti.
Au fost deja câteva evenimente marcante pentru punctarea unei aniversări cardinale. La 4 aprilie, la Bucureşti, în 16 şi 17 mai la Cluj-Napoca, unde manifestările vor continua până în 30 mai a.c., apoi Blaj, Iaşi, Timişoara… Ne pregătim cu o lucrare „Maramureşul şi Academia Română” spre a marca şi noi, băimărenii şi maramureşenii, această uriaşă sărbătoare, şi tocmai în acest scop dăm de ştire despre această „facere”, pentru a nu scăpa din vedere aspecte demne de reflectat. S-au născut în Maramureş 14 academicieni, dar, dincolo de această manieră de structurare, care ţine cont doar de „nativitate” noi cultivăm mai ales… creativitatea şi contributivitatea ştiinţifică.
Am numărat până acum circa 18 membri ai Academiei Române care au prospectat „subteranele” Maramureşului (geologi, geofizicieni, paleontologi…), vreo 20 de academicieni biologi ş.a.m.d. În consecinţă, cartea, care va marca prin studii mirajul dintre un teritoriu binecuvântat cu valori perene diverse şi entitatea instituţională ce adună sub cupola sa valorile umane cele mai expresive, va fi o noutate absolută şi va produce o „elevaţie” în literatura academică.
Tocmai din asemenea raţiuni profund discursive, vrem să însoţim această mare cercetare cu o formulă de atragere a tineretului studios spre idee. În consecinţă, Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu” Baia Mare, Asociaţia „Familia Română”, Revista „Familia Română” şi Centrul de Cercetare şi Documentare Baia Mare al Academiei Române organizează pentru perioada iunie-august un concurs de eseuri, care să evidenţieze unghiurile de vedere asupra „chestiunii” din partea elevilor şi studenţilor, ca exponenţi ai tinerei generaţii. Concursul este deschis tuturor „aparţinătorilor” la această „vârstă activă”, indiferent de locul de naştere, domiciliul, şcoala în care învaţă sau ţara în care au ajuns!
Premiile vor fi consistente, dacă într-adevăr şi articolele vor excela în „consistenţă” ideatică şi editorială! Prezentul articol este un prim act de deschidere spre lume a acestei idei, iar „Gazeta de Maramureş”, o primă poartă spre consacrare publicistică!