Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / Clujul poeţilor
S-a aşezat superb în lumina ce numai tiparul poate să o dea, în lumina literei frumoase, o carte minunată, pe care o citeşti cu drag chiar de-ar fi adevărat că n-ai plătit tribut la zeii de pe Someş niciodată. „Clujul poeţilor”, o antologie de Horia Bădescu, publicată la Editura Eikon, având la bază un proiect cultural susţinut de Banca Transilvania şi purtând semnul de egidă al Universităţii Babeş-Bolyai.
Mai bine de optzeci de autori condensaţi într-o singură oglindă, cu reflexe aprinse de o imaginară viziune personală, cu un singur obiectiv fix. Oraşul, în toate ipostazele sale, cu multe poveşti, cu străzi şi pieţe, cu cafenele şi poduri, cu de toate. Oraşul cântat de cei ce-şi trăiesc aici „veacul”, dar şi cei ce i-au trecut doar pragul de intrare în clipe sublime pentru trăirea care lasă urme în moştenire poemică.
„Clujul poeţilor” trezeşte emoţii şi nostalgii pentru toţi cei care i-au gustat fie farmecele estudiantine, fie boemismul specific, fie bonomia savanţilor în alb.
Dar, omeneşte simţind şi matur gândind, „Clujul poeţilor” te duce cu gândul şi la o invidie firească ce se poate astfel naşte pe meterezele unei vechi cetăţi, cu o poveste de viaţă care ne aparţine încă. Ce frumos ar suna un roman cu titlul „La Râul Domniţelor şezusem şi plânsem” sau un volum de poeme adunate sub semnul urmei împietrite de veacuri „Sumus dum iuvenes - Rivulus Dominarum”.