• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Duminică , 17 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 6 August , 2012

Biblioteca de idei / Cine mai citeşte?

 Câte un contemporan mai străfulgerat de nostalgii adolescentine, adică de acele amintiri care suscită dialogurile pătimaşe, mă mai întreabă cu iz sfredelitor dacă în Baia Mare se mai citeşte. Deşi sunt un tip calm din fire, chestiunea aceasta îmi suscită uneori şi reacţii mai dure. Cum să pui o astfel de interogaţie în lucru într-un oraş ce are privilegiul să deţină o bibliotecă atât de mare şi de activă?

În România „media de lectură”, adică acel indicator care măsoară ponderea celor ce folosesc serviciile unei biblioteci din totalul populaţiei alfabetizate, este de circa 11%. Sunt oraşe universitare unde cifra urcă spre 14-15%. Peste tot şi toate, Baia Mare are un astfel de indicator mai mult decât onorabil : circa 30%!!! Într-o atare situaţie trebuie ca noi, băimărenii, să adresăm altfel de întrebări : „Oare Eu citesc suficient?”, „Oare preocupările mele de specialitate n-ar putea să fie optimizate cu sprijinul Bibliotecii Judeţene?”, „Oare e firesc ca fiul meu să împrumute cărţi pentru toată familia noastră?” etc. etc.

Recent, UNESCO şi cele trei organizaţii din domeniul cărţii – Uniunea Internaţională a Editurilor, Federaţia Internaţională a Libăriilor şi Federaţia Internaţională a Asociaţiilor de Biblioteci – au desemnat drept Capitală mondială a cărţii pentru anul 2014 oraşul Port Harcourt din Nigeria (Se ştie că în acest an rolul de „capitală” îl are Erevan, iar în 2013, Bangkok!). Emblema sub care se va desfăşura întreaga acţiune este „Nigeria citeşte”. Nu avem pretenţia de a intra în rândul oraşelor-capitală din circuitul mondial la care ne referim, aici fiind luate în considerare alte criterii şi, de regulă, capitale oficiale de stat, dar vrem să spunem apăsat că dacă „Nigeria citeşte”, atunci trebuie să ne aşteptăm să aflăm într-o zi şi că „Baia Mare citeşte” sau „Maramureşul citeşte”. Căci programele de acest tip nu sunt doar simple lozinci, ci activităţi cu adevărat atractive, alternative, inovative, spre a face din derularea acţiunii un vector fundamental al sporului de cunoaştere.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.