Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 28 Martie , 2011
Biblioteca de idei / Cele mai frumoase idei despre biblioteca
In societatea contemporana, cu deosebire in tarile pe care le numim „civilizate”, bibliotecile au devenit adevarate si temeinice centre de cunoastere. De la simple depozite de carti, trecand prin formatul clasic (sali de lectura carte, imprumut carte, sali de lectura periodice, sectie pentru copii, serviciul documentar) s-a ajuns astazi ca in biblioteci sa se concentreze enorm de diverse formule de antrenament intelectual, loisir, exercitii de cunoastere, forumuri de lucru, intalniri de analiza, cenacluri, cercuri de preocupari diverse, spectacole, expozitii, etc. Atat de multe, incat a inceput sa se puna chiar si problema daca nu trebuie impusa totusi o anumita limita in acest mozaic atat de divers, in care activitatile inovative curg constant, antrenand profesii, hobby-uri, categorii sociale si de varsta, esantioane si esaloane noi. „Biblioteca verde”, „ecobiblioteca”, „ludoteca”, „bebeteca”, „biblioteca retro”, „biblioteca vie”, „biblioteci mentoriale”, „cartea vorbita”, „teatru - lectura”, „concursuri de pictura tematica”, „expozitii foto”, „dimineti de poezie”, „dimineti de rugaciune”, „ ora de caligrafie”, „expozitie de aforisme”, „manuale si mape biobibliografice”, „conferinte – alternativa”, „ateliere ale traditiei”, „bibliobuzul”, „cartea – calatoare”, biblioteca infoline”, „brevetoteca”... . Ma opresc aici cu enumerarea, desi mi-e greu sa renunt la alte formule ce s-au impus in ultima vreme in acest perimetru atat de deschis spre nou, inovare, inventare, invatare.
Personal, cred ca lucrurile acestea nu pot fi limitate. Sunt cai noi de sustinere a efortului de cunoastere, sunt metode care prind mai usor la public, tocmai prin faptul ca publicul le imbratiseaza, sunt maniere mai moderne, lipsite de inchistare... Tocmai din acest motiv, Biblioteca Judeteana „Petre Dulfu” Baia Mare, prin rubrica aceasta, doreste sa deschida un CONCURS DE IDEI, chiar despre „cele mai frumoase idei despre biblioteca”. Cele mai frumoase idei vor primi premii in carti si vor fi dezvoltate. Se accepta idei atat despre noi formule biblioteconomice, cat si idei de definire, de paradigme, etc.
P.S. : Autorul rubricii are privilegiul sa se inscrie la concurs cu o prima idee formulata aici pe scurt din lipsa de spatiu : „Biblioteca este locul in care comunitatea isi gaseste LOCUL”!
Teodor ARDELEAN
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.