Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Luni , 4 Aprilie , 2011
Biblioteca de idei / Ce lung e drumul pana la Hamburg!
Uniunea Europeana este dominata din ce in ce mai mult de initiative pozitive, menite a-i pune in evidenta valorile. Astfel, la propunerea ministrului culturii din Grecia, Melina Mercouri, in anul 1985 a fost lansata ideea „capitalelor culturale europene”. Pana in prezent, 42 de orase europene s-au bucurat de acest titlu care, implicit, aduce prestigiu, recunoastere la nivel continental si mondial, dezvoltare socio-culturala si economica pentru aceste comunitati. Scopul programului – „de a apropia popoarele Europei si de a celebra contributia oraselor la dezvoltatea culturii” – a fost atins de fiecare data. Cazul Sibiului este mai mult decat revelator!
Mai aproape de zilele noastre s-a lansat o noua initiativa „Capitala verde a Europei”. Stockholmul si Hamburgul au fost desemnate primele castigatoare, primul pentru 2010, iar cel de-al doilea pentru 2011. Sunt primele „modele” pentru restul Europei de cum trebuie aplicate politicile pentru imbunatatirea mediului urban, incluzand masuri „ambitioase de reducere a poluarii aerului, a congestiilor de trafic si a emisiilor de gaze cu efect de sera”.
In Romania, doua orase cu traditie culturala exemplara si cu potential real doresc sa se inscrie in graficul de accedere pentru capitala culturala europeana in anul 2020 (caci pana in 2019 lucrurile sunt stabilite: pana in 2014 prin nominalizari directe, iar pentru 2015 – 2019 prin fixarea tandemului de tari: Belgia si Cehia, Spania si Polonia, Olanda si Malta, Danemarca si Cipru, Italia si Bulgaria). Este vorba despre Cluj-Napoca si Timisoara, orase pentru care demarajul este deja considerabil. Ne bucura incercarile acestea, s-ar putea sa mai apara Iasiul, Brasovul, Craiova s. a. si nu putem decat sa le uram succes. Macar pe aceasta linie, caci pana la candidatura pentru capitala verde drumul e mult prea lung. E lung chiar si pana la Hamburg!
Teodor ARDELEAN
Comentariile celorlalți
Smaill pe 10.05.2012 la 14:02
uite din fericire eu nu am vazut pritale nasoale ale Maramuresului. Dar nici n-am stat mult ca sa pot sa zic ca am avut timp sa examinez totul mai bine... Mie mi-a placut ce am vazut.Si ai dreptate, nu e normal sa te entuziasmezi intr-un cimitir. Dar oricum, oamenii pe care i-am vazut acolo erau ca si mine, se uitau, citeau rimele, dar toti pastrau o figura serioasa, mi s-a parut foarte ok atmosfera acolo. Si era destul de liniste, adica chiar daca era ceva lume acolo, nu faceau galagie si nu se purtau ca la orice "obiectiv turistic". Oricum, cred ca tine si de educatie, nu neaparat numai de faptul ca ai pierdut sau nu pe cineva drag.@Raluca: Ma bucur ca ai avut parte de o experienta asa frumoasa! E bine de retinut, multimim pentru link.Si da, despre Huneduara este vorba :)
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.