• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 14 August 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Iulie , 2012

Biblioteca de idei / Cazurile de plagiat - semnal pozitiv!

Recentele scandaluri din presă privind plagiatul la unii „mai – mari politici” (Ioan Mang, Laura Codruţa Kövesi, Elena Udrea, Victor Ponta, Andreea Paul Vass), sperie foarte multă lume. Unii se hazardează să înfiereze cu mânie proletară „inculpaţii” de plagiat, alţii aşteaptă pe la colţuri, refuzând să se exprime de teama de a nu fi „reclamaţi la centru”. Există şi o altă tabără care concluzionează simplu: „Mult zgomot pentru nimic!”.

Şi totuşi, în esenţă, aceste scandaluri sunt un SEMNAL POZITIV. Ele dovedesc lipsa de control în domeniul standardelor academice, iar sistemul de educaţie din România ar trebui să arate, dacă mai poate, că luptă cu adevărat pentru a instaura onestitatea în domeniu. (mai ales după scandalul anterior al „diplomelor”).

Chestiunea plagiatului ţine de domeniul „proprietăţii intelectuale”, iar cazurile flagrante n-au lipsit niciodată în ultimele secole, doar că acestea s-au consumat în zone mai puţin importante pentru noi. Cei mai mulţi plagiatori sunt în lumea modei, unde copierea modelelor din colecţiile unei case de modă este procedură „uzuală”. În lumea creatorilor elementelor de design automobilistic şi în lumea compozitorilor sunt de asemenea foarte multe furturi şi, în consecinţă, numeroase procese.Drept urmare, în faţa „agresivităţii” plagiatorilor a apărut şi profesia de „expert internaţional” în materie de plagiat. Unul dintre aceştia, dr. Mike Reddy, profesor universitar la Newport (University of Walles), a fost recent intervievat de „Adevărul” (26 iunie a.c.).

Există, de asemenea, programe computerizate de detectare a materialelor copiate, cel mai bun şi mai utilizat fiind Turnitin.

Toate acestea demonstrează că în acest domeniu s-a ajuns la un stadiu critic. Important ar fi nu doar să se consume rezerva de „combustie internă”, ci chiar să dobândim mai multă exigenţă şi un plus de rigoare. Pentru cei ce au transpirat ani mulţi spre a obţine un titlu de doctor, cel mai onorabil din lumea cercetătorilor ştiinţifici, ar fi cea mai mare recompensă (mai ales că nu se mai plătesc doctoratele!) să fie deconspiraţi toţi „hoţii” din sectorul „proprietăţii intelectuale”.

 

P.S. Sau poate că tocmai de aceea nu se mai dau sporurile de doctorat ca să poată ei, mediocrii, să aibă ceea ce nu pot avea (de fapt „nu pot fi”) decât astfel?!

Comentariile celorlalți

Doru pe 08.08.2012 la 10:41
Art.9 din Legea 8/1996 contravine sau nu,

Legea 205/Noiembrie 2000- Intinderea protecţiei privind dreptul de autor

Lege nr. 206din 27 mai 2004 privind buna conduită în cercetarea ştiinţifică, dezvoltarea tehnologică şi inovare.
Art.2-„se întinde asupra expresiilor
Art.9 din Legea 8/1996 contravine sau nu definitiei plagiatului date in DEX?

(un plagiator declara ca a preluat doar ideea si considera creatia sa drept o opera originala, cosiderand o noua expresie, schimbarea locatiei in care se produce emisiunea sa, decorul, muzica. In fapt in emisiunea sa, se pastreaza sinopsisul/desfasuratorul operei prexiistente. Am constatat ca nici instanta nu poate desprinde care este subiectul , fondul emisiunii si declara ca fijnd de substanta, deosebirile de forma desi fondul este acelasi!

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.