Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Biblioteca de idei / Cărţile îşi au destinul lor!
Aşa sună o maximă celebră atribuită lui Terentianus Maurus: Habent sua fata libelli! (Cărţile îşi au destinul lor). Aserţiunea viza în principal faptul că, indiferent de „forţa” autorului, de puterea sa de influenţare asupra răspândirii operei, o carte urmează drumul ei specific, ghidat de propriile resurse de penetrare în lumea ideilor. Această „distincţie” face de asemenea trimitere şi la faptul că „traiectoria” unei cărţi, de la facerea ei şi până la intrarea în „consum” public are momente strict determinate care-i validează compatibilităţile şi-i certifică disponibilităţile.
Am avut bucuria să trăiesc recent un eveniment cultural care m-a făcut să apreciez la final că totul s-a întâmplat după această direcţie de înţelegere a lucrurilor. S-a lansat la Biserica Soborul Sfinţilor 12 Apostoli din Baia Mare cartea „Pelerinajul religios - leac pentru sufletul creştinilor” realizată de profesorul vişeuan Aurel Ghilezan, apărută recent, cu binecuvântarea Înalt Presfinţitului Părinte Arhiepiscop Iustinian Chira. A vorbit despre carte, excelent, elaborat şi elevat ziaristul Andrei Fărcaş. Părintele Milan Bălan, consilier la Episcopia Maramureşului şi Sătmarului, după o experienţă de mai bine de un deceniu în organizarea de pelerinaje a prezentat „virtuţile” pelerinajului ca o „călătorie de recunoaştere şi meditaţie creştină”. În final, rolul meu personal ca „păstor” din „Palatul Cărţii” şi cel al dr. Vasile Augustin, vicar episcopal a fost cel de circumscriere a evenimentului în matricile sale fireşti. Căci Pelerinajul este deja o „instituţie” religioasă prestigioasă şi merită toată atenţia, atât din partea autorităţilor bisericeşti, cât şi a creştinilor practicanţi.
O fericită îmbinare a catehezei cu rostirile din segmentul axiologiei lecturii, a liturghiei de după liturghie cu întâlnirile de suflet, o binecuvântată seară de bucurii duhovniceşti sub semnul esenţial al „destinului” unei cărţi. Carte dedicată şi ... „destinată” chiar pelerinilor prezenţi la această întâlnire creştin-colocvială!