• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 16 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Marţi , 3 Iunie , 2014

Biblioteca de idei / Cartea - cea mai puternică forţă!

Săptămâna aceasta a fost dominată tematic în capitala Maramureşului de „Problema Basarabiei”. Lansarea cărţii „Basarabie! Libertatea şi progresul vin de peste Prut” a concentrat agenda de lectură şi meditaţie pentru cei mai de seamă intelectuali locali şi „regionali”. Academicianul Sergiu Ion Chircă a reuşit prin cartea sa să producă multe griji diurne şi „insomnii nocturne”. O carte-manifest, o lucrare polemică, în care argumentele în favoarea adevărului inundă discuţia, iar direcţia ideilor este un exerciţiu precis şi corect.

E adevărat că unii cititori au fost uimiţi chiar de această incisivitate („Basarabeanule, nu fi indiferent faţă de ceea ce s-a întâmplat cu strămoşii tăi, înarmează-te cu cărţile de istorie ale neamului, cu cele ale culturii şi civilizaţiei europene şi vei fi scut în faţa pericolului care încă se mai poate abate asupra noastră” p. 44, „Străbunicul bunicilor mei e din suburbia Chişinăului, iar eu, născut în Chişinău, înainte de a ne ocupa aceşti venetici, duc mai departe ştafeta românismului” p. 60).

Fac precizarea că am lucrat la acest proiect mai bine de un an. Am dorit în 2013 să-l avem la Baia Mare atât pe omul de ştiinţă Sergiu Ion Chircă, membru de onoare al Academiei Române, cât şi pe scriitorul basarabean pentru copii, Spiridon Vangheli. Nu s-a putut în această formulă, dar amânarea a adus şi un mare avantaj „strategic”. Cartea în cauză este acum mult mai actuală, în contextul internaţional al „problemelor” din zona Ucrainei, Rusiei, Crimeei şi Transnistriei.

 

La final de „acoladă”, declar şi eu, alături de autor: „Cartea... este cea mai puternică forţă după forţa supranaturală”. Poate că tocmai o putere supranaturală a făcut posibilă amânarea „utilizării” acestei „forţe” până la momentul „fierbinte”, în care „Războiul Crimeei” revine în actualitate după circa 160 de ani!

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.