• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 08 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 26 Mai , 2017

Biblioteca de idei / Biblioteca din Alexandria

În urmă cu câțiva ani, fiind într-o vizită în Maramureș, vrednicul de pomenire Petros al VII-lea, Papă și Patriarh Ortodox al Alexandriei și al întregii Africi, m-a gratulat cu alese cuvinte pentru impunătoarea clădire a bibliotecii băimărene. I-am mărturisit că visul meu a fost să „ridic” o bibliotecă în stil „alexandrin”. Se știe că la Alexandria, oraș edificat de Alexandru cel Mare, a funcționat vreme îndelungată cea mai importantă bibliotecă a Antichității.
Distrugerea sa, în mai multe etape, a constituit cea mai mare pierdere pentru tezaurul de cunoaștere al umanității. Astăzi, orașul celebrat drept centrul învățării, are o bibliotecă nouă, foarte modernă, amplasată în zona instituției originare. Începută în 1995, a fost inaugurată oficial la 16 octombrie 2002. Prietenul Florin Rotaru i-a sugerat domnului Ion Iliescu, președinte al României în vremea aceea, ca România să doneze un fond de carte noii instituții din Egipt. M-am raliat și eu inițiativei și chiar am pregătit câteva mii de volume pentru a fi donate. Nu s-a putut găsi soluția trans­portării cărților, astfel că România lipsește din rândul țărilor donatoare. Așa știm noi să scriem istoria!
La Alexandria din România funcțio­nează o bibliotecă de rang județean, care poartă pe frontispiciu numele lui Marin Preda. Scriitorul Ștefan Mitroi, teleormănean și el, prezent la Baia Mare în urmă cu câteva zile, a salutat ideea mea de a sprijini într-un fel „special” această bibliotecă – soră. Nu știu cum voi face, nu vreau să-mi jignesc colegii de acolo, dar sufăr când citesc prin ziare că au „doar circa 150.000 de volume”, că „orașul n-are librării”, că „numai 70 din acei care ajung zilnic la bibliotecă mai apelează la informația pe suport de hârtie...”.
Când s-au pornit motoarele de sprijin pentru biblioteca din Alexandria Egiptului, s-au adunat toate marile forțe culturale contemporane în frunte cu UNESCO. Era un fel de a repune pe tapet ceea ce făcuseră anterior regii din Egipt care au sprijinit în chip superb cultura și au întreținut Biblioteca pentru că oferea cel mai bun ambient de studiu pentru majoritatea minților luminate din acea vreme.

Ar trebui pornite și motorașele de sprijin pentru biblioteca din Alexandria rom­â­nă. Ar fi un fel de a spune „Bună ziua!” într-o țară ce încă n-a găsit locul potrivit pe „orizontul cultural al patriei” pentru biblioteci. Sau „Bună seara!” pentru cei ce conduc acum România! Căci a fost întâi o seară și apoi o dimineață... în deoritmul creației universale!
 

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.