• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 08 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Iulie , 2017

Biblioteca de idei / Arborele EMINESCU

Prin anii ’90 au ajuns să circule pe la poeții și patrioții noștri niște insigne ve­nite din Basarabia care, într-un oval aurit, ni-l prezentau pe Eminescu schițat prin ramurile teiului său mult iubit și cântat. Mai târziu, peregrinând peste Prut la frații dornici de cărți românești, am aflat că aceste frumoase însemne culturale reproduc tematic lucrările de artă (pânză, guașă, linogravură) din anii '60 ale pictorului Aurel David.
Personalitate complexă a artelor plastice basarabene, Aurel David a avut parte de mai multe atingeri de geniu, cum precizează într-un album biobibliografic, editat de Secția cultură a Consiliului Ra­ional Ialoveni, maestrul Iurie Colesnic, Doctor Honoris Causa al Universității Umaniste din Moldova. Născut în 1935 și trecut în eternitate în 1984, artistul a trăit într-un mediu modest, dar, printr-o permanentă căutare a eului, a zămislit opere absolut remarcabile. Sculptura monumentală „Blestemul”, mozaicul „Plugarul Universului”, picturile în ulei sau pe pânză, dar, mai ales, linogravura policromă „Arborele Eminescu” i-au adus bună mântuire pentru neamul său și înveșnicire pentru opera sa. Tehnica adoptată pentru „întruchiparea” emines­ciană a permis ca această „lucrare” să fie apoi reprodusă pe coperți de cărți și reviste, afișe, calendare, dar și în tehnici pretențioase (goblen, broderie, metalo-plastică). S-au realizat, de asemenea, cu acest schițaj sumar și sugestiv, milioane de exemplare de insigne, medalii și reliefuri, cu dimensiuni diferite, ceea ce a condus în timp la o realitate magică. Tulpina, crengile și rămurelele corpului hărțuit de vânturi ce conturau figura marelui poet au făcut din acesta una dintre personalitățile cele mai „înălțate” din galeria marilor figuri ilustre ale lumii. Din înaltul cerului, deci din cosmos, la propriu, și de la „înălțimea” celor mai diseminate genii universale, Eminescu, lovit de vânturile istoriei, ne privește cu o verticalitate unghiulară neclintită și nefrântă de vremuri și vremuiri.
În acest fel, „arborele Eminescu” joacă rolul copacului primordial pentru întreg neamul nostru. Iar Aurel David este magistrul ce a dat expresivitate unui motiv cosmic și sugestie emblematică chipului românesc esențial.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.