• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 08 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 28 Iulie , 2017

Biblioteca de idei / Aceeaşi Mărie cu o pălărie mai mică

Întrebare: T.V.A.-ul a fost întotdeauna un subiect apetisant pentru a fi discutat. Ce prevede noul program guvernamental?

Răspuns: T.V.A.- ul în special, dar fiscalitatea în general se aseamănă cu coloana lui Brâncuşi. Unii, cu apetenţe autocrate, măresc această taxare, alţii o relaxează. Numai că piaţa nu reacţio­nează la fel. În acest context: Guvernul va propune modificarea cotei TVA de la 19% la 18%, începând cu 1 ianuarie 2019, se extinde cota 5% de TVA pentru vânzarea de locuinţe (cele cu o suprafaţă mai mică de 120 mp), şi pentru imput-uri în agricultură, începând cu 1 ianuarie 2018, de la 1 septembrie 2017 se va introduce un mecanism îmbunătăţit de colectare a TVA (split payment) pe mo­delul utilizat de Italia, care reduce cvasi-total evaziunea la TVA declarant şi neplătit în prezent.

Î.: Ce se întrevede în domeniul bancar?
R.: Cel târziu la 1 ianuarie 2018 se propune înfiinţarea unei  Bănci de Dezvoltare şi Investiţii. La rândul său, CEC îşi va extinde aria de acţiune pentru IMM-uri şi în domeniul agriculturii, astfel încât aceasta să poată susţine programele naţionale dezvoltate în parteneriat cu Guvernul României, dar şi pentru a putea finanţa mult mai mult întreprinderile mici şi mijlocii din IT, turism, cons­truc­ţii, servicii, industria prelucrătoare, meşteşu­guri etc., precum şi fermierii sau pe cei care doresc să investească în agricul­tură. În acest sens, CEC-ul îşi va extinde reţeaua astfel încât la 1 ianua­rie 2020 să aibă o reţea reprezentativă de filiale la nivel rural.

Î.: Care sunt facilităţile oferite tine­rilor?
R.: Tinerii vor fi putea ca până la împlinirea vârstei de 26 de ani să apeleze la credite fără dobândă, garantate în proporţie de 80% de către stat, de maxim 40.000 lei, pentru plata cursu­rilor, chiriei sau a unei părţi din construcţia unei locuinţe. (Termen 1 ianuarie 2018). Atât studenţii cât şi ceilalţi tineri vor trebui să îndepli­nească doar o formalitate: aceea de a prezenta băncilor prin care statul va derula acest program contractul de chirie sau de construcţie al locuinţei, respectiv facturile pentru cursuri sau pentru cărţile necesare.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.