• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Sambătă , 23 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 19 Iulie , 2024

Biblioteca de idei

Diarium Academicum Septentrionis (LXXVII)


2 septembrie 1981. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Ioan Silviu Nistor, pe pagina de gardă a cărții Contri­buții mureșene la Marea Unire din 1918, tipărită la Editura Dacia din Cluj-Napoca în 1981 (280 p. + fotografii). Prefață: Ștefan Pascu.
 

1945. În publicația „Victoria”, An II, nr. 103, p. 2, Ion Șiugariu semnează o Scrisoare deschisă lui Geo Dumitrescu sau despre poezia pentru toți. Este un text extrem de relevant, pe care unii critici și istorici literari îl consideră un adevărat Testament literar, care „atestă conștiință de adevărat patriot, ce și-a vărsat sângele pentru o viață mai bună. Scrisoarea... se referă la opțiunea pentru o poezie a marilor idealuri ale umani­tății, la care aderă de pe front, cu o săptămână înainte de moarte”. (Nae Anto­nescu, Scriitori uitați, Editura Dacia, Cluj-Napoca, 1980, p. 112). În aceeași publicație (nr. 105, p. 2, Geo Dumitrescu anunță A murit Ion Șiugariu).
 

Decembrie 1938. În „Cronica”, An III, nr. 49, p. 1, Ion Șiugariu semnează studiul Lucian Blaga. Decupaj: „Rareori se nasc personalități atât de marcante, atât de expresive, pentru ceea ce un neam are în el frumos și adânc, cum este pentru fiecare dintre noi Lucian Blaga. Rareori o pătrundere mai fecundă a realității noastre sufletești a dat roade atât de bogate și atât de superioare”.
 

August 1943. În „Revista Fundațiilor”, An X, nr. 8, p. 454 Ovidiu Papadima semnează prezentarea I. Șiugariu, Țara de foc.
 

Aprilie 1943. În „Revista Fundațiilor”, An IX, nr. 4, p. 195, Ion Șiugariu semnează studiul Viața poeziei, L. Blaga, Poezii. Sintagmă elocventă: „... el a proiec­tat realitatea românească în plină Europă discutând și afirmând ceea ce avem noi mai particular pentru și în universalitate. Cred că aceasta este calitatea cea mai de preț a operei sale”.
 

Octombrie 1940. În „Meșterul Manole”, An II, nr. 10, p. 6 Ion Șiugariu semnează tableta-omagiu intitulată Ardeleanul Ion Vlasiu – „Nici un alt artist român, în afară de Octavian Goga nu ne prezintă atât de bine sufletul zbuciumat al Ardealului ca acest tăcut și blând fiu de țăran, plecat din sat să cucerească gloria și să modeleze în piatră drama unui popor asuprit și umilit de soartă”.
 

1942. În „Vremea”, An XIV, nr. 647, p. 7, Pompiliu Constantinescu semnează Cronica Literară, Ion Șiugariu, Paradisul peregrinar.
 

1943. În „Vremea, An XV, nr. 717, p. 9, Pompiliu Constantinescu prezintă cartea lui Ion Șiugariu, Țara de foc.
 

23 iulie 1985. Primește Bun de tipar la Editura Dacia din Cluj-Napoca volumul de poeme Soarele și uitarea  de Ion Pop. Pe pagina de titlu autorul înscrie următorul autograf: „Domnului Teodor Ardelean, marele patron al cenaclurilor ma­ra­mureșene, aceste pagini, cu cele mai alese gânduri ale lui Ion Pop” (67 p.).
 

19 august 2004. Autograf pentru Teodor Ardelean de la Teresia B. Tătaru, pe pagina de gardă a volumului de schițe și povestiri intitulat Comoara pierdută, tipărit la Editura Criterion Publishing. Pe contrapagina de titlu lucrarea are înscris mottoul: „Se vorbește mult despre drepturile omului. Dar cine vorbește despre drepturile lui Dumnezeu? Căci unde nu se respectă drepturile lui Dumnezeu, nu există nici drepturile omului”. Textul constituie un fragment din cuvântarea publică ținută de Papa Ioan-Paul al II-lea la München, în 3 mai 1987 (201 p.).
 

7 decembrie 2001. La Universitatea Gröningen (Olanda), Ioana Cozmuța (născută în Baia Mare, la 4 iulie 1973, absolventă a Facultății de Fizică de la UBB Cluj-Napoca), susține public doctoratul cu tema Radon generation and transport: a journey through matter, „sub autoritatea Rectorului Magnificus Dr. D. F. J. Bosscher”. Promotor: prof. dr. R. J. de Meijer. Referent: Dr. F. R. van der Granf. Din comisie au făcut parte: prof. dr. ir. K van Breugel, prof. ir. N. A. Hendriks, prof. dr. H. Loehner. Peste doar câțiva ani, cercetătoarea va face parte din colectivele de cercetare și dezvoltare de la NASA.
 

2013. La Editura Eikon din Cluj-Napoca se tipărește cartea cu titlul Lumea operei lui Eugen Ionescu / Eugéné Ionesco, de Otilia Chindriș (348 p.), în Colecția „Debut” a Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Cluj (Numărul 23 din Biblioteca tânărului scriitor, volum câștigător al concursului organizat în acest sens!). Cuvântul introductiv: Gheorghe Glodeanu. Pe coperta IV, alături de poza profesoarei din Sighetul Mar­mației, lucrarea este sprijinită de texte semnate de Gheorghe Manolache, Ioan Derșidan și Iosif Cheie Pantea. Volumul conține în linii mari textul tezei de doctorat a autoarei, susținut în octombrie 2012 la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, Facultatea de Litere din Baia Mare.
 

Martie 2019. Antologia de autor intitulată Cartea din vis de Vasile Igna, Ediția I, se tipărește la Editura Școala Ardeleană. Titlul inițial propus – Provincia autorului – a fost abandonat din rațiuni de redundanță editorială. Printre refe­rințe am identificat și texte din lucrarea lui N. Steinhardt Monologul polifonic, tipărită la Editura Dacia în 1991, sub coordonarea lui Virgil Bulat (Studiul Vasile Igna și Insula Verde, p. 100-103). Aserțiuni analitice făcuse Monahul Delarohia și în volumul Critică la persoana întâi, apărut la Dacia în 1983 (p. 105-109).
 

10 decembrie 2010. Autograf pentru cititorii Bibliotecii Județene „Petre Dulfu” de la Vasile Igna, pe pagina de titlu a cărții Provincii. Grădini. Orbite, tipărită la Editura Dacia Cluj-Napoca în anul 2005 (343 p.). Prefață de Ion Pop. Autorul s-a născut la 4 martie 1944 în Ardusat. A terminat Filologia la Cluj și a lucrat 25 de ani la Editura Dacia, dintre care între 1990 și 1994 a fost director. În octombrie 1994, întră în di­plo­­mație, la Ambasada României din Paris (secretar I, consilier, director al Centrului Cultural Român), director de Arhive Diplomatice și al Direcției de Relații Culturale din Ministerul Afacerilor Externe, apoi consilier cultural la Ambasada României la Berna. A publicat poezii, cronici literare și plastice, eseuri și traduceri. I-au apărut mai multe volume, dar creațiile sale au intrat și în publicații și antologii din Franța, Germania, Anglia, Italia, Grecia, Belgia, Ungaria, Polonia, Bulgaria, Iugoslavia, SUA și Canada, Macedonia ș.a.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.