Curs valutar
Euro
4.5680 RON
Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc
1.4823 RON
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
bonta emese pe 29.02.2024 la 09:22
Domnilor ziaristi, sunteti intr-o grava eroare din nou, sunt in muzeu de pe vremea lui Ceausescu, domnul Alexa
G. Buju pe 16.01.2024 la 01:04
Felicitari lui !
Bun si de cinste Morosan !!
De mirare e ca polutucii din acelashhh aluat moroseni nu fac
Pompiliu Barbu pe 14.11.2023 la 16:08
Un om deosebit! De ar face fiecare roman pe sfert din ce a facut acest om Romania ar fi departe!
Nelu Botiș pe 29.09.2023 la 14:27
1. Stimate domnule Teremtus, cu tot respectul, vreau sa va comunic faptul ca Bonta Emese nu va respecta.
2.
Marţi , 15 Februarie , 2011
Bibioteca de idei / Conflict de design
Steagurile nationale au devenit cele mai importante simboluri pentru a reprezenta condensat fiintele nationale – statele lumii. Arborate in fata organismelor oficiale reprezentative, pe masinile ambasadorilor, pe nave, la puncte de frontiera, pe catargele de onoare ale salilor de competitii sportive internationale, dar si pe alte institutii (primarii, scoli, biserici etc.) aceste elemente confera autodefinire, distinctie, autoritate si identitate si faciliteaza respect, onoare si adoratie. Scopul oglindeste valorile nationale comune, culorile si designul sau (din ce in ce mai simplificat) fiind elemente distinctive ale spiritului national, incarcate cu semnificatii proprii.
Exista si o disciplina a istoriei care se ocupa cu studiul steagurilor din diferite epoci si tari si aceasta se cheama VEXILOLOGIE. In lume sunt cunoscute aproape 200 de insemne vexilologice si exista institutii specifice: asociatii nationale, The Flag Research Center, The Flag Institute, Federation Internationale de Associations Vexillologiques s.a. Din pacate, pe aceasta linie, tara noastra persista a se situa de aproape 20 de ani intr-o confuzie rusinoasa. Dupa renuntarea la stema, in 1991, drapelul Romaniei, in culorile rosu vermillon, galben crom, albastru de cobalt, pozitionate vertical si in raport dimensional de 2/3, este identic cu drapelul statului african Ciad, atat pe scaunul ONU cat si la congrese, manifestari sportive, etc.
Singura solutie, discutata in timp – inserarea stemei istorice (oficiale) pe drapel, a fost omisa cu ocazia revizuirii Constitutiei in 2003 si intra treptat in uitare nationala. Iar prin acesta, Romania persista in confuzie si in conflict de design vexilologic.
PS. Nu e la mijloc nici un risc de incidente diplomatice in materie de vexilologie, precum cele mai recente intre Macedonia si Grecia, pentru ca Ciadul este mai putin prezent in aria internationala. Dar problema ramane, chiar daca ar fi vorba si numai de onorabilitate internationala, intrucat noi am avut-o si cu Ciadul!
Teodor ARDELEAN
Comentariile celorlalți
Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.
Comentează acest articol
Adaugă un comentariu la acest articol.