• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Miercuri , 17 Iulie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 17 Septembrie , 2012

Bătălia „uninominală” pentru Parlament

Mai sunt doar două luni până când se va da startul campaniei electorale pentru alegerile parlamentare. Aşa că, până la bătălia electorală, se dă o altă bătălie, de culise, în interiorul partidelor.

 
 

Alianţe, candidaţi, traseişti. Sau, într-un cuvânt: război politic. A început bătălia pentru candidaturile la Senat şi Camera Deputaţilor la alegerile din 9 decembrie. Încleştarea e cu atât mai dură, cu cât numărul aliaţilor e mare.

De departe, cele mai aprige discuţii sunt în USL. Pe de o parte, atât pesediştii, cât şi liberalii şi conservatorii au oameni pe care trebuie să-i promoveze pe liste, pe de altă parte, există şi noii veniţi sau „migranţi”, care duc tratative pentru trecerea în barca USL în schimbul unui loc pe listă. Pentru colegiile de dincoace de Deal, se vehiculează numele lui Alexandru Cosma, Nicolae Bud şi Sorin Bota la Senat. Pentru colegiul Mara-Cosău, bătălia candidaturii se va da între doi liberali: Vasile Berci, deputat şi primarul din Călineşti, Mihai Nemeş.

Pentru colegiul Sighet, USL a promis că o va susţine pe Eugenia Godja, fostul primar al municipiului de peste Deal. Pentru Colegiul Lăpuş, candidatura i-ar reveni lui Doru Leşe, care se va „bate” cu fostul său şef de partid, Mircea Man. Rămân deocamdată „în aer” cele două colegii din Baia Mare, în jurul cărora disputele sunt cele mai aprige. Pe colegiul 1, ar putea rămâne ca şi candidat actual deputat Florin Tătaru. Pentru Senat Nord, se vorbeşte tot mai mult despre candidatura actualului ministru, Liviu Marian Pop.

Şi Democrat-Liberalii maramureşeni trebuie să împartă candidaturile cu Noua Republică, Forţa Civică şi PNŢCD, care îşi vor desemna câte un candidat pe un colegiu, restul rămânând pedeliştilor. Deocamdată PDL are stabiliţi trei candidaţi pentru Camera Deputaţilor şi unul pentru Senat.

Pentru Colegiul Mara-Cosău ar urma să candideze Alexandru Deac, fost preşedinte al CAS Maramureş şi candidat pe acelaşi colegiu în 2008, pe Colegiul Borşa-Vişeu ar urma să fie susţinut fostul secretar de stat la Ministerul Culturii Vasile Timiş, iar pe Colegiul Lăpuş (n.r., Colegiul 4) ar urma să candideze Mircea Man. Candidatura pentru Colegiul Senat Nord i-ar reveni tot actualului senator, Gheorghe Mihai Bârlea.

 

7 Doamne şi toate 7

 

În judeţul nostru sunt şapte colegii pentru Camera Deputaţilor:

1 - Baia Mare-Vest;

2 - Baia Mare-Est + Somcuta Mare, Cerneşti, Coaş, Copalnic Mănăştur, Dumbrăviţa, Groşi, Remetea Chioarului, Săcălăşeni;

3 - Codru-Chioar;

4 - zona Lăpuş,
5 - zona Borşa-Vişeu;

6 - zona Sighetu Marmaţiei;

7 - zona Mara-Cosău

 

şi trei colegii pentru Senat:

1 - Baia Mare Vest şi Est;

2 - Codru-Chioar şi Lăpuş;

3 - Borşa-Vişeu; Sighetu Marmaţiei şi Mara-Cosău.

 

Mircea Ursache, despre morala lui Zoicaş:

 

Liderul PSD Maramureş a spus că problema candidaturilor social-democrate va fi tranşată în luna octombrie.

„Plec la Murighiol, la Comitetul Executiv Naţional, după ce am avut discuţii atât cu colegii liberali şi după ce mi-am luat un mandat din partea Biroului Politic Judeţean al PSD Maramureş. Acest mandat şi negocierea cu liberalii prevede împărţirea celor zece Colegii în mod egal, câte cinci pentru fiecare: pentru PSD şi pentru ACD. A fost un singur punct în discuţie. Din această împărţire lipseşte o singură clarificare.

E vorba de Colegiu 1 la Camera Deputaţilor, pe Baia Mare. Colegiul este revendicat de   PSD, dar şi de ACD. Este Colegiul care a fost câştigat de candidatul PSD, în 2008, respectiv Gheorghe Zoicaş.

Ulterior, domnul Zoicaş într-o promenadă prin parcurile politicii ale judeţului a aterizat la PNL şi consideră că acest colegiu îi revine de drept.

Nimic mai fals!

Este un Colegiu câştigat pe votul electoratului pentru PSD, în 2008 nu exista USL, ca atare urmează ca la nivel naţional să se decidă cui îi aparţine. Problema pe care o pun, însă, este de moralitate a domnului Zoicaş.

Spre deosebire de ceilalţi parlamentari PSD şi PNL, care au votat moţiunea care a condus la căderea guvernului Ungureanu, a fost cel care s-a opus. Iar acum cu neruşinare politică consideră că i se cuvine acest Colegiu. Vom vedea ce vor decide structurile naţionale ale celor două partide. Nu am vorbit de persoane care ar putea candida. Aşa cum a declarat preşedintele partidului, Victor Ponta, rămâne ca nominalizările să se facă în cursul lunii octombrie” - Mircea Ursache.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.