Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Bătălia Codului Fiscal
Premierul Victor Ponta a anunţat, în şedinţa de Guvern de miercuri, că puterea va organiza o sesiune extraordinară pentru a adopta din nou Codul Fiscal, trimis spre reexaminare Parlamentului de către preşedintele Klaus Iohannis. Şeful Executivului a precizat că termenul limită pentru acest demers este 1 septembrie.
„Mă bucur că s-a promulgat Codul de procedură fiscală, mă bucur că s-a promulgat Legea amnistiei fiscale, sunt lucruri care fac parte dintr-o coerenţă economică de care Guvernul răspunde. Şi, de aceea suntem pe primul loc în Europa la creştere economică şi o să fim şi mai departe... Am discutat cu liderii Coaliţiei, până la 1 septembrie, prin sesiune extraordinară a Parlamentului, vreau să readoptăm Codul fiscal, pentru că este un cod discutat cu mediul de afaceri, este un cod aprobat de ambele camere ale Parlamentului, în unanimitate, chiar dacă acum unii uită ce-au votat acum trei săptămâni. Nu ştiu dacă erau în deplinătatea facultăţilor... electorale, era să zic, atunci când au votat toţi şi au zis că e un cod liberal, foarte bun şi după aia i-a întors cu cheiţa - nu e bun. Ba e un cod foarte bun”, a declarat Victor Ponta.
Potrivit premierului, noul Cod fiscal va ajuta la crearea de locuri de muncă pentru tineri, sprijinind dezvoltarea economiei româneşti. „Nu e cod nici liberal, nici social-democrat, e al României şi ne ajută să creăm locuri de muncă pentru tineri, ne ajută să dezvoltăm economia românească, ne ajută să avem bani la fondul de pensii, ne ajută să avem bani pentru toate celelalte lucruri. Şi la 1 septembrie trebuie să-l avem în vigoare, pentru că e un lucru bun pentru România, nu pentru Guvernul actual. Dacă acest Guvern a făcut un lucru bun în ultimii trei ani şi jumătate, a făcut că dintr-o prăpastie economică şi socială, trei ani de zile nimeni n-a pierdut nici măcar un leu, toată lumea a adăugat ceva”, a continuat Victor Ponta.
El i-a rugat pe miniştri să se ocupe de lucrurile care ţin de ministere în sine, în vederea sprijinirii procesului de readoptare a Codului fiscal. „Vreau să vă rog pe toţi miniştrii să insistaţi pe lucrurile care privesc ministerul dumneavoastră. Ministerul de Finanţe şi-a făcut treaba, a pus la dispoziţie datele, va pune în continuare. Eu ştiu o singură lege adoptată anul acesta, fără niciun fel de impact bugetar, fără niciun calcul şi care a şi fost promulgată imediat de preşedinte: Legea dublării alocaţiilor. Foarte bine, deşi aia nu se făcea aşa, în sensul că - dacă chiar avem grijă de România - nu dublăm alocaţii fără să facem un calcul. Acum l-a promulgat preşedintele, la rectificare avem banii pentru a acoperi dublarea alocaţiilor şi toate celelalte lucruri care au fost adoptate de către Parlament”, a mai declarat şeful Guvernului.
Piaţa IT, singurul domeniu care se dezvoltă accelerat în România, primeşte o lovitură grea. O măsură prevăzută în noul Cod Fiscal ar urma să le scadă cu peste 10% veniturile angajaţilor care lucrează ca persoane fizice autorizate. Ei ar urma să contribuie obligatoriu la Fondul de pensii.
Copreşedintele liberal Alina Gorghiu a declarat luni că PNL rămâne consecvent în privinţa relaxării fiscale, însă este nevoie ca guvernul să prezinte un plan de măsuri care să compenseze reducerea taxelor prevăzute în Codul Fiscal, cum ar fi reducerea evaziunii şi restructurarea companiilor de stat. Gorghiu a spus, la postul public de televiziune, că a văzut o „polemică destul de agresivă” în aceste zile pe tema Codului Fiscal şi a precizat că preşedintele nu a respins legea, ci doar a cerut, potrivit Constituţiei, reexaminarea actului normativ, pe baza mai multor argumente care ţin de sustenabilitatea măsurilor de reducere a taxelor şi impozitelor.
Întrebată care ar fi soluţia de ieşire din această situaţie, având în vedere variantele avansate până acum, respectiv asumarea răspunderii sau emiterea de ordonanţe de urgenţă, liderul liberal a spus: „Soluţia este una foarte simplă: pleci în Opoziţie, pleci în Turcia, unde vrei şi laşi un guvern care are deja toate soluţiile cuprinse într-un program de guvernare”.
„Vreau să readoptăm Codul fiscal, pentru că este un cod discutat cu mediul de afaceri, este un cod aprobat de ambele camere ale Parlamentului, în unanimitate, chiar dacă acum unii uită ce-au votat acum trei săptămâni. Nu ştiu dacă erau în deplinătatea facultăţilor... electorale, era să zic, atunci când au votat toţi şi au zis că e un cod liberal, foarte bun şi după aia i-a întors cu cheiţa - nu e bun. Ba e un cod foarte bun”.
Victor Ponta