• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Vineri , 27 Decembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Vineri , 1 Aprilie , 2016

Barajul Runcu, un uriaş abandonat de Guvern

Cea mai veche investiţie hidrotehnică din ţară rămâne şi în acest an un vis. Barajul Runcu a fost început în 1987 şi este finalizat în proporţie de 75%, numai că Guvernul nu a alocat nici în acest an fonduri pentru continuarea lucrărilor.

 

 

Maramureşul deţine încă un record negativ: cea mai veche investiţie hidrotehnică din ţară, începută în 1987 şi nefinalizată nici azi. Barajul Runcu, situat la mijlocul distanţei dintre Baia Mare şi Sighetu Marmaţiei,  ar asigura 50% din necesarul de apă al judeţului Maramureş, prin suplimentarea debitului de apă pentru Baia Mare şi realizarea unei reţele care să alimenteze zeci de localităţi din Maramureşul Istoric, inclusiv municipiul Sighetu Marmaţiei.

 

Sistemul Runcu-Firiza a fost gândit de unul dintre pionerii hidrotehnicii româneşti, inginerul Aristide Teodorescu. Volumul total de apă va fi de 26 de milioane metri cubi, iar suprafaţa lacului va avea 100 de hectare. Diferenţa de nivel a lucrărilor executate este de 364 de metri. Înălţimea maximă a barajului va fi de 90 de metri, iar lungimea coronamentului, de 324 de metri.

 

După Revoluţie, lucrările au fost oprite mai mulţi ani. Apoi, ministrul Mediului de atunci, László Borbély, a promis o „infuzie de capital” de 10 milioane de Euro. La acea dată, constructorul declara că, în acest ritm, lucrările s-ar putea termina în 5 ani. Numai că, termenul e scurs demult şi lucrările sunt departe de a fi finalizate.  Din 2013, sumele alocate sunt prea mici, atât de mici încât se pare că au fost folosite mai mult pentru lucrări de conservare şi nicidecum pentru continuarea investiţiei care a  ajuns la stadiul de 75%.

 

Recent, un senator de Maramureş a întrebat câţi bani sunt alocaţi în acest an pentru baraj. Răspunsul e sumbru: Acumularea Runcu e prinsă în bugetul Ministerului Mediului, dar nu are alocat niciun leu pentru 2016. Altfel spus, Runcu rămâne în continuare un vis frumos. 

 

 

Între fascinaţia tehnicii şi a naturii

 

Importanţa finalizării lucrărilor este una deosebită. Se vor asigura reţele de apă pentru toate localităţile, de la Mara până la Sighet şi în zona Săpânţa-Remeţi, dar şi în municipiul Baia Mare, precum şi în unităţile administrativ-teritoriale învecinate.

Priza de apă care se va amenaja nu va avea doar rolul de alimentare cu apă, ci şi pe acela de priză energetică, extrem de importantă pentru zonă.

La finalizarea lucrărilor de la Runcu se va asigura un debit suplimentar de 3,55 mc/s. Volumul total de apă va fi de 26.000.000 mc, iar suprafaţa lacului va avea 100 de hectare.

Finalizarea barajului va avea efecte benefice şi în domeniul turismului. De la barajul Runcu se poate ajunge destul de lesne la Cheile Tătarului, singurele chei de andezit din România.

În această zonă s-a descoperit, în 2011, o deosebită creaţie a naturii, care seamănă cu un cap de dac şi care este denumită „Sfinxul de Maramureş”.

Comentariile celorlalți

iosif pe 09.04.2016 la 09:06
O minciuna acest baraj a fost proiectat ca si altele din lipsa de apa pentru flotaia centrala apa necesara la spalarea minereurilor.Din cite i-mi amintesc pe vremea lui Ceausescu se oprea apa foarte des din cauza lipsei de apa pentru marile uzine din Baia Mare.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.