• Facebook
  • Rss Feed
2°C la Baia Mare
Astăzi este Luni , 25 Noiembrie 2024

Curs valutar

Euro Euro
4.5680 RON
Dolar american Dolar american
4.0093 RON
Lira sterlină Lira sterlină
5.1744 RON
Forint unguresc Forint unguresc
1.4823 RON

Newsletter

Ultimele comentarii

Luni , 9 Iulie , 2012

Bani restituiţi cu DEX-ul!

Daţi banii, ba ţineţi-i, ba daţi-i o parte. Brambureala restituirii banilor daţi de Guvernul Ungureanu a ajuns la o nouă fază: a DEX-ului.

 
 
 

Telenovela restituirii banilor alocaţi primăriilor de fostul Guvern Ungureanu frizează penibilul. Vă reamintim că, în ultimele zile de guvernare, Cabinetul Ungureanu a acordat din fondul de rezervă mai mulţi bani primăriilor din ţară, cu preponderenţă PDL. În primele zile de mandat, Guvernul Ponta a cerut banii înapoi. Dar decizia a fost contestată de Curtea Constituţională, aşa că primarii au răsuflat uşuraţi. O vreme, pentru că, în scurt timp au început controalele Curţii de Conturi care vroia să urmărească dacă primăriile au respectat legea plătind numai datorii şi arierate vechi. Culmea e că în lege nu se menţionează ce înseamnă datorii vechi. Şi, mai mult, obişnuiţi cu tărăgănarea, unii primari s-au înţeles cu constructorii să nu factureze lucrările executate până când vor fi bani, ca să nu împovăreze bugetul local cu penalităţi şi nici să nu-i îngroape pe constructori din cauza TVA-ului. Aşa că, cei mai mulţi au emis facturile când a apărut posibilitatea de a le încasa, adică odată cu alocarea fondurilor de către Guvernul Ungureanu. Greşit, a arătat Curtea de Conturi. Erau datorii, dar nu erau vechi. Aşa că, sumele le-au fost imputate mai multor primării.

De exemplu, la Sighetu Marmaţiei Curtea de Conturi a dat undă verde pentru nişte facturi din noiembrie 2011, pentru una din decembrie 2012 a spus “pas”. La Moisei însă   s-a imputat întreaga sumă, circa 5 miliarde de lei vechi. Iar lista poate continua în aproape toate localităţile care au primit bani. Cei mai mulţi primari au refuzat să semneze procesele verbale şi ameninţă cu instanţele. Reprezentanţii Curţii de Conturi fac apel la DEX.

 

Textul Curţii de Conturi e clar: „Sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale acordate unităţilor administrativ-teritoriale în anul 2012 prin Hotărârea Guvernului 255/2012 privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2012, pentru unele unităţi administrativ-teritoriale, pentru plata unor arierate aferente cheltuielilor curente şi de capital, precum şi pentru cofinanţarea unor proiecte cu finanţare externă nerambursabilă, neutilizate până la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, se restituie de către ordonatorii principali de credite ai bugetelor locale la bugetul de stat, în contul din care acestea au fost încasate”.

Ori primarii au cheltuit bani, pe arierate. Potrivit unei definiţii, arierate înseamnă: “plăţi întârziate cu mai mult de 30 de zile faţă de termenele contractuale sau legale ce generează obligaţii de plată”, aşa că, primarii au toate şansele să-şi recâştige banii în instanţă. Toţi cei cărora li s-au cerut din nou banii înapoi sunt însă în “stand-by” şi aşteaptă să vadă dacă această decizie va fi aplicată, sau dacă se schimbă din nou modificarea.

 

Ciudat e că deciziei lui Ponta nu cad victimă doar primarii PDL, cum se anunţase, ci şi primarii USL. Guvernul Ungureanu a alocat primăriilor, printr-o hotărâre adoptată pe 6 aprilie, 648 de milioane de lei, adică aproape 150 de milioane de euro, administraţiile PDL fiind favorizate din punct de vedere financiar.

 

„La cele 810 putem, fără niciun fel de problemă, să luăm toţi banii înapoi. Rămâne să explice fostul guvern de ce a dat bani la 810 primării PDL şi UDMR, care nu aveau niciun fel de datorie înregistrată şi nu aveau niciun program european care să fie cofinanţat - parcă aşa se spusese, că banii aceia sunt pentru plata unor arierate. Evident, Ministerul de Finanţe vă poate pune la dispoziţie numele localităţilor respective şi dumneavoastră veţi identifica foarte uşor şi apartenenţa politică.

Deci, la cei 810 erau, direct, clar, sută la sută, bani de campanie electorală. Din fericire, Curtea Constituţională, aşa neprietenoasă cum este cu noul guvern, nu mi-a zis că nu am voie să iau înapoi aceşti bani. La celelalte, sunt în acest moment în verificare, pentru că, acolo unde aveau arierate sau eventual alte datorii de plătit, au primit bani, în unele cazuri de cinci ori mai mult decât acele datorii.

Deci o cincime erau pentru plata datoriilor şi e în regulă să plătească datorii, patru cincimi erau tot pentru campanie electorală. Iar în cazurile în care e vorba de cofinanţarea unor programe europene, acolo nu doar că nu luăm banii, considerăm şi este trecut şi în programul de guvernare, şi în deciziile adoptate până în acest moment de Ministerul de Finanţe şi de Ministerul Dezvoltării Regionale, vom asigura, dar nu doar pentru autorităţile locale, PDL sau UDMR, ci pentru toate autorităţile locale din România, indiferent de apartenenţa politică a primarului sau a preşedintelui Consiliului Judeţean, vom asigura pentru toţi cofinanţarea programelor europene, pentru că aici este vorba despre a pune din bugetul de stat o sumă mică, procentual vorbind, pentru a putea absorbi fonduri europene acolo unde, din păcate, după cum ştiţi, suntem într-o întârziere destul de gravă. Vroiam deci să trag o concluzie, să vă explic.

Repet, din 1600 de localităţi în 800, categoric, banii s-au acordat ilegal, pentru că aceste 810 nu înregistrau nici un leu datorie şi nici un program european de cofinanţat, că la celelalte 847 facem verificări în acest moment” - Victor Ponta.

 
În Maramureş, pe lista alocărilor au fost 56 de primării. La momentul respectiv, 28 dintre cele 56 de localităţi beneficiare ale ordonanţei erau conduse de primari USL şi două de primari independenţi, numai 26 fiind primari PDL.

Comentariile celorlalți

Fii primul care adauga un comentariu in aceasta sectiune.

Comentează acest articol

Adaugă un comentariu la acest articol.