Curs valutar
Recomandările Gazetei
Evenimente locale, concerte, teatru, expoziții, filme, cărțiNewsletter
Ultimele comentarii
Bani mai mulţi pentru mame
Indemnizaţia de creştere a copilului va fi majorată cu 10%. Deputaţii au adoptat, ieri, proiectul de lege care stabileşte cuantumul acestei indemnizaţii la 85% din media veniturilor nete ale părintelui, faţă de 75% cât este în prezent.
Camera Deputaţilor a adoptat, marţi, cu 219 voturi “pentru”, un vot “împotrivă” şi 3 abţineri, proiectul de lege pentru aprobarea OUG 124/2011, care prevede majorarea indemnizaţiei de creştere a copilului de la 75% la 85% din venitul net, începând cu 1 octombrie 2012. Ce nu a fost eliminat este plafonul maximal. Acesta va rămâne 1.200 de lei pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani şi 3.400 de lei pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 1 an.
Camera Deputaţilor este for decizional, iar dacă va fi promulgată, legea va fi pusă în aplicare începând cu 1 octombrie, de prevederile ei beneficiind atât mamele care se află în acest moment în plată, aproximativ 150.000, cât şi cele care urmează să intre în concediu de maternitate.
Limitele maxime ale sumelor pe care le pot primi părinţii de la stat rămân. Astfel, indemnizaţia lunară va fi de 85 % din media veniturilor nete ale părintelui, dar aceasta nu poate depăşi suma de 1.200 de lei, dacă acesta a optat să stea acasă doi ani.
Dacă a ales varianta de un an, părintele va primi 85% din media veniturilor, dar nu mai mult de 3.400 de lei. Cei care se hotărăsc să se întoarcă mai devreme la muncă vor primi un stimulent lunar de 500 de lei până când copilul va împlini doi ani.
Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a arătat că prin amendamentele aduse de deputaţi la proiectul de lege s-a prevăzut “stabilirea cuantumului indemnizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei cu menţinerea limitei minime şi maxime, respectiv 1.200 şi 3.400 de lei, şi cu dreptul de acordare a stimulentului de inserţie şi pentru persoanele care au optat pentru concediu până la împlinirea vârstei de doi ani a copilului, eliminarea limitării la trei naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediu şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor, acordarea sumei suplimentare de 600 de lei pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie şi naşte, adoptă sau ia în custodie un alt copil”.
Proiectul de lege adoptat de deputaţi stabileşte:
- cuantumul indemnizaţiei pentru creşterea copiilor la 85% din media veniturilor nete ale persoanei,
- acordarea stimulentului de inserţie şi pentru persoanele care au optat pentru concediul până la împlinirea de către copil a vârstei de 2 ani,
- introducerea unei perioade flexibile pentru achitarea impozitelor şi taxelor locale
- eliminarea limitării la 3 naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediul şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor.
„Eliminarea limitării la trei naşteri a situaţiilor pentru care se acordă concediu şi indemnizaţia pentru creşterea copiilor şi acordarea indemnizaţiei pentru creşterea copiilor pentru toate situaţiile care conduc la acordarea acestui drept. Acordarea sumei suplimentare de 600 de lei pe perioada suprapunerii cazurilor în care persoana se află cu un copil în perioada de concediu şi indemnizaţie şi naştere, care adoptă sau ia în plasament ori tutelă un alt copil. Această reglementare va asigura aplicarea unitară a deciziei CCR şi va avea efecte doar pentru situaţiile aflate în plată sau pentru cele care se vor produce după adoptarea legii”sunt alte prevederi ale legii.